Egipto saugumo pajėgos nužudė 70 M. Mursi šalininkų

M. M.Ali tvirtino, kad dar per 600 žmonių buvo sužeisti.

Per protestus Egipte žūva žmonės.<br>"Reuters"
Per protestus Egipte žūva žmonės.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AP, "Reuters", AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-07-27 12:10, atnaujinta 2018-03-02 13:58

Brolijos atstovas Gehadas El Haddadas sakė, kad šaudymas prasidėjo prieš prasidedant ankstyvosioms rytinėms pamaldoms M. Mursi šalininkų stovyklos Kaire pakraštyje. Ten įsikūrę demonstrantai reikalauja, kad į šalies vadovo postą būtų grąžintas M. Mursi, nuverstas armijos prieš daugiau nei tris savaites.

„Jie šaudo ne tam, kad sužeistų, o kad nužudytų“, - teigė G. El Haddadas, pridūręs, kad žuvusiųjų gali būti daug daugiau.

Televizijos „al Jazeera“ biuras Egipte pranešė, kad žuvo 120 žmonių, apie 4500 buvo sužeisti per paryčiais prasiveržusį smurtą prie M. Mursi šalininkų stovyklos netoli Rabat al Adavijos mečetės Kaire.

Incidento vietoje esantys žurnalistai sakė, kad šaudymas tebebuvo girdimas kelias valandas nuo susirėmimų pradžios.

M. Mursi šalininkai ir oponentai penktadienį rengė masinius mitingus visoje šalyje. Į gatves išėjo šimtai tūkstančių žmonių, ir šie neramumai pademonstravo didžiulį susipriešinimą daugiausiai gyventojų turinčioje arabų šalyje.

Jau daugiau nei 200 žmonių žuvo per smurtą po M. Mursi nuvertimo, vien penktadienį žuvo devyni - daugiausia Musulmonų brolijos šalininkai.

Mitingai tęsiasi

Armijos vadas generolas Abdel Fattahas al Sisi penktadienį paragino egiptiečius rengti mitingus, kad suteiktų jam mandatą imtis veiksmų prieš „smurtą ir terorizmą“.

Šimtai tūkstančių žmonių atsiliepė į šį kvietimą, bet Musulmonų brolijos šalininkai taip pat rengė masinius atsakomuosius mitingus, reikalaudami grąžinti į postą M.Mursi, nors penktadienį prieš jį buvo pradėtas tyrimą dėl įvairių nusikaltimų, tarp jų dėl žmonių žudymo.

Kad užsitęsęs nuversto Egipto prezidento Mohamedo Mursi šalininkų sėdimasis protestas Kaire bus nutrauktas „įstatymų numatyta tvarka“, šeštadienį paryčiais pareiškė vidaus reikalų ministras Mohammedas Ibrahimas.

Duodamas interviu telefonu palydovinei televizijai „al Hayat“, jis buvo paklaustas apie sėdimąjį protestą Rabat al Adavijos aikštėje.

Dešimtys tūkstančių M. Mursi šalininkų ten yra įsikūrę nuo liepos 3-osios, kai armija nušalino prezidentą. Aikštėje įsitvirtinę demonstrantai reikalauja, kad M.Mursi būtų grąžintas į postą.

Paklaustas, ar armija arba policija planuoja išvaikyti demonstrantus, ministras pripažino, kad buvo gauta vietos gyventojų skundų ir kad „greitai bus prokuroro sprendimas, ir ši padėtis bus užbaigta“.

Tačiau stovykla bus išardyta „įstatymų numatyta tvarka“, teigė M.Ibrahimas.

Penktadienį šimtai tūkstančių M.Mursi šalininkų ir priešininkų išėjo į gatves keliuose Egipto miestuose ir didmiesčiuose.

Viduržemio pajūrio mieste Aleksandrijoje per priešingų stovyklų demonstrantų susirėmimus žuvo mažiausiai septyni žmonės.

Tuo tarpu Kaire policija šeštadienį paryčiais nušovė 23 M. Mursi šalininkus, dar kelis šimtus sužeidė, vienas iš Musulmonų brolijos lyderių Muradas Mohammedas Ali sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, policija šaudė koviniais šoviniais į islamistus demonstrantus, bet valstybinė naujienų agentūra   MENA citavo neįvardytą saugumo pareigūną, kuris neigė, kad policija naudojo kovinius šaudmenis.

M. M.Ali tvirtino, kad dar per 600 žmonių buvo sužeisti.

Naujienų agentūrai „Associated Press“ vienas lauko ligoninės gydytojas sakė, kad Egipto sostinėje Kaire per susirėmimus su saugumo pajėgomis per naktį žuvo mažiausiai 38 mitingavę nuverstojo prezidento M. Mursi šalininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.