Ispanija traukinio katastrofos aukų gedėjo ir mišiose Santjago de Komposteloje

„Patikime savo brolius Dievo malonei“, - sakė arkivyskupas.

Dauguma žuvusiųjų buvo palaidoti savaitgalį, įvairiose Ispanijos vietose.<br>AP
Dauguma žuvusiųjų buvo palaidoti savaitgalį, įvairiose Ispanijos vietose.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 30, 2013, 1:20 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:33 PM

Prie gedinčių šeimų ir vietos gyventojų miesto katedroje prisidėjo karališkosios šeimos ir vyriausybės nariai. Katedros varpai lėtai skambėjo tiems, kas žuvo per tą trečiadienio avariją.

Dėl avarijos apkaltintas traukinio mašinistas, sekmadienį vakare jam buvo pateikti 79 kaltinimai nužudymu per neatsargumą. Jis buvo paleistas, bet yra prižiūrimas teismo.

Gedėtojai lenkė galvas ir šluostėsi ašaras, kai Ispanijos šiaurės vakaruose, Galisijos regione esančio Santjago de Kompostelos arkivyskupas Julianas Barrio, vilkėdamas mėlynus drabužius ir užsidėjęs baltą mitrą, meldėsi už žuvusiuosius.

„Šeimos, kurios netekote savo artimųjų, nuo pat pirmos akimirkos esat mūsų širdyse, kaip ir Galisijos bei Ispanijos (širdyse), ir tokios daugybės žmonių už mūsų sienų, kurie prašė manęs perduoti jų užuojautą“, - sakė jis kongregacijai.

„Patikime savo brolius Dievo malonei“, - sakė arkivyskupas.

Ispanijos sosto paveldėtojas princas Felipe, jo žmona princesė Letizia ir jo vyriausioji sesuo Elena, visi – juodais drabužiais – rimtais veidais sėdėjo priešais aukštą aukso altorių.

Po katedros, kuri yra vienas iš dvasinių katalikiškos Ispanijos centrų, skliautais taip pat sėdėjo iš Santjago de Kompostelos kilęs premjeras Mariano Rajoy, vyriausybės ministrai ir regiono valdžios pareigūnai.

Stovėjo gelbėtojai su raudonos ir geltonos spalvų liemenėmis, choras giedojo himnus, o arkivyskupas dalijo Komuniją.

Po mišių karališkosios šeimos nariai katedroje ėjo nuo eilės prie eilės ir spaudė rankas sielvartaujantiems žmonėms ar bučiavo juos į skruostą.

Vietos gyventojai ir lankytojai, tarp jų – maldininkai iš užsienio, stovėjo lauke prie katedros. Prie jos vartų buvo dedamos gėlės, žvakės ir užuojautos rašteliai.

Susirinkusi minia mišių transliaciją stebėjo įrengtame didžiuliame ekrane.

„Atėjau, nes esu iš Santjago ir yra man artimų žmonių, kurie žuvo avarijoje, aš pažįstu jų šeimas“, - prie katedros sakė 60 metų Mari Carmen Figueroa, kuri vilkėjo juodu švarku ir kelnėmis. „Net jei jų nepažinočiau, būčiau atėjusi“, - pridūrė ji.

Dauguma žuvusiųjų buvo palaidoti savaitgalį, įvairiose Ispanijos vietose.

Tuo nelemtu traukiniu važiavo daug katalikų maldininkų, kurie vyko į Santjagą de Kompostelą dalyvauti šv.Jokūbo iškilmėse. Tikima, kad po miesto katedros altoriumi ilsisi šio Jėzaus mokinio kaulai.

Miesto meras atšaukė visus ketvirtadienio festivaliui planuotus koncertus ir fejerverkus.

52 metų mašinistas Francisco Jose Garzonas Amo teisėjui pripažino, kad buvo „trumpam praradęs“ koncentraciją, remdamasi šaltiniais teisme pirmadienį pranešė Ispanijos žiniasklaida.

F. J. Garzonas Amo sekmadienį po dvi valandas trukusio teismo posėdžio išvyko automobiliu į nežinomą vietą. Spaudos fotografijose jis matyti su antrankiais, žaizda galvoje ir tamsiais akiniais.

Teisėjas nurodė jam kartą per savaitę registruotis teisme ir pusmečiui uždraudė išvykti iš Ispanijos, kol teismas nagrinės jam pateiktus kaltinimus.

Kranai ir sunkvežimiai išgabeno sumaitotus traukinio vagonus iš avarijos vietos miesto pakraštyje; anksti pirmadienį toje geležinkelio linijoje mažu greičiu buvo atnaujintas traukinių eismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.