Amerikiečių pora Katare kaltinama badu numarinusi savo įdukrą

Amerikiečių pora, išvažiuodama padirbėti į Katarą, negalvojo, kad ten jų laukia tikras košmaras. Nuo valgymo sutrikimų kentėjusi jų 8-metė įdukra šioje šalyje mirė dėl išsekimo. Arabų pareigūnai įkalino sutuoktinius ir kaltina juos mergaitę numarinus badu. Užjūryje esantys JAV žmogaus teisių gynėjai kol kas bergždžiai siekia, kad pora būtų išlaisvinta.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2013, 4:40 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:27 AM

Iš Azijos kilę Kalifornijos gyventojai Matthew ir Grace Huangai į Katarą atvyko 2012 metais, kai vyrui buvo pasiūlytas darbas. Inžinieriaus iš JAV pagalbos prireikė gerinant šalies infrastruktūrą 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatui.

Tačiau Matthew karjera sostinėje Dohoje greitai nutrūko. Sausio 15-ąją mirė jų įdukra Gloria, o vyras su žmona netrukus buvo sulaikyti.

Mergaitę pora buvo įsivaikinusi prieš ketverius metus Ganoje. Sutuoktiniai augina dar du vaikus, kuriuos taip pat parsivežė iš Afrikos. Šiuo metu juos prižiūri močiutė, kartu su pora atvažiavusi į Katarą.

Šios Arabų pusiasalio valstybės teisėsauga Vakarų žurnalistams nekomentavo situacijos. Tačiau žinoma, kad atlikdami tyrimą pareigūnai kėlė tokius klausimus: kodėl pora įsivaikino mažylius, kurie nėra tos pačios rasės, kaip jie? Ar pora bandė parduoti vaikus? Ar pora juos nusipirko, kad vėliau galėtų parduoti jų organus?

Sutuoktinius Huangus ginantys amerikiečių aktyvistai tvirtina, kad tokie įtarimai yra absurdiški.

Anot jų, mirusi Gloria ankstyvoje vaikystėje patyrė badą ir buvo labai išsekusi. Net ir vėliau, kai ją įvaikino amerikiečiai ir maisto nebetrūko, ji reguliariai atsisakydavo valgyti. Tai trukdavo iki kelių dienų. Tada sekdavo apsirijimo periodas.

Kartais Gloria pabėgdavo iš namų naktį, maisto ieškodavo šiukšlių konteineriuose ar kaulydavo iš nepažįstamų žmonių. Jos įtėviai manė, kad tai susiję su sunkiais pirmaisiais mažylės gyvenimo metais.

JAV vaikų patologoanatomės Janice Ophoven ataskaitoje rašoma, kad toks elgesys išties būdingas vaikams, kurie anksčiau buvo patyrę badą.

Mergaitės sveikata nebuvo gera. Ji buvo gydyta nuo žarnyno parazitų, o paskutiniai kraujo tyrimai rodė, kad jame trūksta tam tikros rūšies baltųjų kraujo kūnelių. Tai galėjo reikšti, kad mergaitei pradėjo vystytis onkologinė kraujo liga. Jai taip pat trūko vitamino D.

Kai Gloria mirė, ji buvo nevalgiusi keturias dienas ir buvo panaši į skeletą.

Skrodimą atlikęs Kataro medikas savo išvadose parašė, kad vaiko klubai, šonkauliai ir stuburkaulis buvo išsišovę. Anot jo, mergaitė mirė nuo dehidratacijos ir išsekimo.

Įkalintos poros rėmėjai Jungtinėse Valstijose savo ruožtu tvirtina, kad tokia diagnozė neteisinga, nes katarietis esą neatsižvelgė į ilgalaikius Glorios valgymo sutrikimus, kurie sukėlė ilgalaikes sveikatos problemas, taip pat – ir kraujodaros sutrikimą.

Aktyvistai taip pat mano, kad poros padėtį apsunkina kultūriniai skirtumai. Arabams atrodo neįprasta, kad iš Azijos kilę JAV piliečiai įsivaikino tris juodaodžius vaikus.

„Tai jiems galėjo sukelti susirūpinimą, kad toje šeimoje vyksta kažkas blogo“, – kalbėjo poros interesus ginantis nevyriausybinės organizacijos „California Innocence Project“ direktoriaus pavaduotojas Alexas Simpsonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.