Kaip R.Kadyrovas varguoliams milijonus dalijo

Specialiai lrytas.lt, Maskva

R.Kadyrovas mėgsta pasipuikuoti prieš piliečius.<br>AP nuotr. iš archyvo
R.Kadyrovas mėgsta pasipuikuoti prieš piliečius.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Aug 7, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:18 AM

Čečėnijos respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas surengė parodomąjį pinigų išdalijimą neturtingiems bendrapiliečiams.

Jei senovėje Rytų valdovai gatvėse išmėtydavo rieškučias auksinių monetų, tai vienos labiausiai finansuojamų Rusijos Federacijos teritorijų (85-90 proc. biudžeto sudaro federalinio centro dotacijos) vadovas dalijo pinigus storais pakeliais kupiūrų, supakuotų į celofaną. Sprendžiant iš dydžio, kiekviename pakelyje buvo 2-3 milijonai rublių.

Teko, žinoma, ne visiems. Kaip pasakojo vietos žurnalistai, iš pradžių Čečėnijos teritorinės plėtros ministras atrinko 14 tūkstančių kandidatų iš sąrašo asmenų, kurie kreipėsi į vyriausybę dėl materialinės pagalbos. Po to kiti valdininkai iš jų išrinko pačius neturtingiausius. O dėl„finalininkų“ apsisprendė jau pats R.Kadyrovas.

Pinigus dalijo tiesiog respublikos vadovo kabinete. Beje, buvo dovanojami ne tik grynieji pinigai. Štai kaip šią procedūrą pateikė televizijos ir radijo kompanija „Groznyj“ savo reportaže: „Pirmomis minutėmis susirinkusieji nepatikėjo savo akimis. Kelios sekundės tylos ir džiaugsmo ašarų. Svajonės išsipildo! Kiekvienam iš dalyvavusiųjų bus pastatytas namas. Šeimoms, turinčioms daugiau nei aštuonis asmenis, - keturi kambariai, mažiau - trys. Be to, dar vonios kambarys, virtuvė, prieškambaris ir sąlygos pagalbiniam ūkiui“.

Prie šios informacijos reikia pridurti, kad anksčiau R.Kadyrovo dosnumas buvo gerai žinomas kviestiniams svečiams: artistams, atvykstantiems į koncertus kokių nors švenčių proga (jiems dovanojo brangius automobilius ir stambias pinigų sumas grynaisiais), sportininkams-legionieriams ir t.t.

Viena pastarųjų, plačiai nuskambėjusių R.Kadyrovo dovanų - į Čečėniją užsukusiam prancūzų aktoriui Gerard'ui Depardieu įteikti raktai nuo VIP buto Grozno centre. Kartais respublikos vadovas padėdavo ir eiliniams čečėnams, „pasipainiojusiems“, kai jis būdavo gerai nusiteikęs.

Rusijoje šis šou vertinamas dvejopai. Daugelis prisimena, kad šiuos pinigus Čečėnija gauna iš federalinio biudžeto. Kiti palygina: neva, paprastai regionų gubernatoriai vagia pinigus storais pakeliais, o Grozne, pagaliau nubyrėjo ir eiliniams žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.