Fukušimos jėgainės operatoriai pradėjo šalinti užterštą gruntinį vandenį

Japonijoje avarijos

Fukušimos 1-ąją atominę elektrinę valdanti bendrovė pradėjo šalinti radioaktyvų gruntinį vandenį.<br>AP
Fukušimos 1-ąją atominę elektrinę valdanti bendrovė pradėjo šalinti radioaktyvų gruntinį vandenį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 10, 2013, 12:35 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:53 AM

Bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) pradėjo šiuos darbus, praėjusį mėnesį pripažinusi, kad radioaktyvus gruntinis vanduo sunkiasi iš elektrinės, patvirtindama jau seniai tvyrančius įtarimus, jog jūra tebėra teršiama.

Bendrovė pranešė išpumpavusi 13 tonų gruntinio vandens iš vieno šulinio penktadienį nuo 14 val. iki 20 val. vietos (nuo 8 val. iki 14 val. Lietuvos) laiku.

Iki rugpjūčio vidurio TEPCO planuoja įrengti naują sistemą, kuri galės išpumpuoti iki 100 tonų vandens per dieną. Šis vanduo vėl bus naudojamas reaktoriams aušinti.

Į sunkią padėtį patekusi bendrovė, kuri išvengia bankroto tik dėl vyriausybės išmokų, liepą pirmąkart pripažino, kad radioaktyvus gruntinis vanduo sunkiasi iš jėgainės.

Vėliau TEPCP nurodė, kad užterštas vanduo tekėjo į Ramųjį vandenyną ilgiau nei dvejus pastaruosius metus - nuo pat atominės krizės pradžios, sukeltos didelio žemės drebėjimo ir cunamio 2011-ųjų kovą.

Vienas Japonijos pramonės ministerijos pareigūnas šią savaitę sakė, kad Tokijo apskaičiavimai rodo, jog kasdien į vandenyną prasisunkia iki 300 tonų užteršto gruntinio vandens.

„Tačiau nesame tikri, ar tas vanduo smarkiai užterštas“, - pridūrė jis.

Vienas Prancūzijos ekspertas sakė, kad šio nuotėkio keliamas pavojus aplinkai yra mažas, palyginus su bendru per šią avariją pasklidusiu radioaktyvių teršalų kiekiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.