Gruzijos vadovai susiriejo svečių akivaizdoje

Nesutaikomais priešais tapusius Gruzijos prezidentą ir premjerą retai galima išvysti drauge. Tad šis sekmadienis buvo išskirtinis. Bet svečius iš JAV sutikę valstybės lyderiai nesusilaikė ir viešai apsižodžiavo, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Civil.ge” ir „Newsru.com” informacija.

Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis (dešinėje) ir premjeras B.Ivanišvilis (antras iš kairės) pykstasi net viešumoje.
Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis (dešinėje) ir premjeras B.Ivanišvilis (antras iš kairės) pykstasi net viešumoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2013, 8:23 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:48 PM

Skandalingas prezidento Michailo Saakašvilio ir premjero Bidzinos Ivanišvilio susitikimas įvyko Batumyje.

Į Juodosios jūros skalaujamą uostamiestį politikai atvyko aplankyti JAV karo laivo „USS Bulkeley”, kuris čia išmetė inkarą keturioms dienoms.

Prezidento, premjero, ministrų, parlamentarų priėmimą laive organizavo JAV ambasadorius Gruzijoje Richardas Norlandas ir „USS Bulkeley” įgula.

Tačiau M.Saakašvilio kalba taip sunervino B.Ivanišvilį, kad jis pradėjo šaipytis, baksnoti į prezidentą pirštu ir šnabždėti JAV ambasadoriui į ausį. Vienu metu politikų priešprieša pasiekė tokį lygį, kad amerikietis nusprendė įsikišti ir juos išskirti.

Būtų keista, jeigu rengdamas kalbą M.Saakašvilis nebūtų pagalvojęs, kad jo žodžiai gali išprovokuoti B.Ivanišvilį.

Amerikiečių akivaizdoje prezidentas nusprendė sukritikuoti premjero pastabas, pasakytas per penktąsias Rusijos ir Gruzijos karo metines, – esą Gruzija turėtų prisiimti dalį atsakomybės už tai, kaip 2008-aisiais pakrypo įvykiai.

„Kategoriškai atmetu teiginį, kad Gruzija bent kiek atsakinga už 2008-ųjų rugpjūčio karą, bičiuli Bidzina.

Tikiuosi, apie tai pagalvosite”, – rėžė M.Saakašvilis vaizdo įraše, kurį išplatino šalies prezidentūra.

Tuomet B.Ivanišvilis, stovintis šalia JAV ambasadoriaus prezidentui už nugaros, bedė pirštu į oponentą ir pasakė: „Gruzija už tai neatsakinga, bet jūs atsakingas, jūs asmeniškai.”

„Tikiuosi, apie tai pagalvosite, – tęsė prezidentas, – nes žmogus, kuris taip kalba, arba nemyli Gruzijos, arba turi kitokių problemų, arba yra susimokęs su Gruzijos priešu.”

B.Ivanišvilis buvo parengęs neutralesnę kalbą – šnekėjo apie Gruzijos ir JAV partnerystę.

Šalies prezidentūra išplatino dar vieną vaizdo įrašą iš priėmimo JAV laive. Jame matyti, kaip B.Ivanišvilis rodo į raudoną gėlę M.Saakašvilio atlape ir klausia, kas tai.

„Galiu ir jums tokią gauti”, – šypsodamasis atsako M.Saakašvilis. „Tačiau kas tai, ką tai reiškia?” – nenustygsta B.Ivanišvilis. „Tai simbolis – kare žuvusių mūsų vaikinų garbei”, – paaiškina prezidentas.

Tą akimirką į jų pokalbį įsiterpia JAV ambasadorius, padėkoja abiem už dalyvavimą renginyje ir pasako tostą už JAV ir Gruzijos bendradarbiavimo sėkmę saugumo srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.