JAV ir JT griežtai kritikuoja naujų žydų gyvenviečių statybos planus palestiniečių žemėse

Izraeliui paskelbus apie naujus žydų gyvenviečių statybos planus, nuvilnijo kritikos banga. Jungtinės Valstijos pareiškė esančios „rimtai sunerimusios“ ir paskelbė nepritariančios naujoms statyboms. Jungtinės Tautos (JT) pabrėžė, kad naujų nausėdijų statyba yra „nelegali“, praneša agentūra AFP.

Izraelio vyriausybė sekmadienį paskelbė davusi leidimą statyti daugiau kaip tūkstantį naujų butų.<br>AP
Izraelio vyriausybė sekmadienį paskelbė davusi leidimą statyti daugiau kaip tūkstantį naujų butų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-08-13 09:05, atnaujinta 2018-03-01 23:46

Apie naujus planus paskelbta sekmadienio vakarą, likus kelioms dienoms iki tiesioginių taikos pokalbių pratęsimo.

Atitinkamo pareiškimo iš Izraelio sulaukta „ypač jautriu metu“, Vašingtone pareiškė JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki. Vašingtonas, anot jos, nepripažįsta besitęsiančių gyvenviečių statybų teisėtumo. Vyriausybė šiuo klausimu palaiko kontaktą su Izraelio vadovybe.

JT atstovas Eduardo del Buey sakė, kad JT generalinio sekretoriaus Ban Ki Moono pozicija dėl gyvenviečių statybos yra aiški - statybų darbai „okupuotose teritorijose yra neteisėti“. Taip esą buvo visada, ir taip bus visada. 4-oji Ženevos konvencija draudžia nausėdijų statybas okupuotose žemėse.

Izraelio vyriausybė sekmadienį paskelbė davusi leidimą statyti daugiau kaip tūkstantį naujų butų. Pasak Statybų ministerijos, Rytų Jeruzalėje iškils 793 butai, o Vakarų krante - 394.

Dėl Izraelio gyvenviečių statybos beveik trejus metus nevyko tiesioginiai taikos pokalbiai tarp Izraelio ir palestiniečių. Prieš dvi savaites jie buvo atnaujinti Vašingtone. Trečiadienį Jeruzalėje turėtų prasidėti antrasis derybų ratas.

Palestiniečių vadovybė visišką gyvenviečių statybos sustabdymą buvo įvardijusi kaip sąlygą naujiems taikos pokalbiams pradėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.