Mugėje JAV vedėjas pasityčiojo iš B.Obamos

„Ar norite pažiūrėti, kaip Obamą sutrypia bulius?” – klausė rodeo vedėjas, rodydamas į klouną su JAV prezidento kauke. Minia šėlo iš džiaugsmo. Tokia scena, šį savaitgalį vykusi Misūryje, sukrėtė amerikiečius, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Daily Beast”, „Right Wing Watch”, „Showmeprogress.com” ir AP informacija.

JAV rodeo minia džiūgavo išvydusi B.Obamą vaizduojantį klouną.<br>AP nuotr.
JAV rodeo minia džiūgavo išvydusi B.Obamą vaizduojantį klouną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2013, 8:28 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:48 PM

„Praėjusį vakarą Lily ir aš nusivedėme moksleivį iš Taivano į Misūrio valstijos mugę pasižiūrėti rodeo, – sekmadienį rašė įvykio liudininkas Perry Beamas. – Prieš prasidedant jodinėjimui buliais vienas klounas atėjo su prezidento Baracko Obamos kauke. Renginio vedėjas paklausė, ar kas nors norėtų pažiūrėti, kaip Obamą sutrypia bulius.

Minia pašėlo. Jis kartojo klausimą vis garsiau, kol auditorija tiesiog apsiputojo.

Pribėgo vienas klounų ir ėmė kutenti „prezidentą” bei žaisti su kaukės lūpa. Žmonės kraustėsi iš proto.

Tada prie klouno prisiartino bulius, ir žmogus, peršokęs arenos barjerą, pabėgo. Minia pradėjo kaukti, o mes tyliai išėjome. Nors Lily mokinys – smalsus berniukas, šįkart jis nieko neklausė nei apie renginį, nei apie Ameriką. Aš nebūčiau turėjęs ką atsakyti.”

P.Beamas su šiuo pasakojimu internete išplatino B.Obamos kaukę užsidėjusio klouno nuotrauką. Kilo pasipiktinimas.

Mugės rengėjai atsiribojo nuo klounų pasirodymo ir apgailestavo, kad buvo pamintos šventės vertybės. Misūrio politikai tvirtino, kad šis įvykis neatspindi valstijos gyventojų nuomonės.

Garsus Misūrio respublikonas Peteris Kinderis taip pat prisidėjo prie kritikų ir sekmadienio pasirodymą pavadino nepagarbiu.„Mes tai mokame daryti geriau”, – įvykio nekomentuojantiems rodeo rengėjams įgėlė politikas.

Tiesa, dalis amerikiečių pastaruoju teiginiu suabejotų. Prieš savaitę JAV nuaidėjo prieštaringai įvertintas respublikonų kongresmeno Tedo Yoho pareiškimas apie B.Obamos politiką.

Tiksliau, apie prezidento sveikatos apsaugos plano, dar vadinamo „Obamacare”, dalį, pagal kurią soliariumams būtų taikomas papildomas 10 proc. mokestis. Esą brangesnė paslauga atbaidytų dalį vartotojų nuo besaikio deginimosi ir sumažintų odos vėžio tikimybę.

Kalbėdamas su savo rėmėjais T.Yoho pareiškė, kad šis mokestis – rasistinis.

„Pas mus į biurą užėjo medikas indas, ir aš jo paklausiau: „Ar kada nors deginotės soliariume?” Jis atsakė: „Ne, man to nereikia.” Taigi tai yra rasistinis mokestis: jeigu man reikia įdegti, galiu sakyti, kad dėl mano odos spalvos iš manęs atimamos pilietinės teisės”, – pareiškė T.Yoho.

Nors respublikono auditorija šį pasakojimą pasveikino skambiu juoku, jo oponentai ir žiniasklaida pasipiktino tokiu humoru. Jam priekaištaujama, kad nesuvokia, kas yra rasizmas, ir siūloma paskaityti šalies istoriją.

Kritikuojama ir T.Yoho pastaba apie sąmokslo teoriją, pagal kurią B.Obama yra gimęs ne JAV.

„Jeigu tai tiesa, jis (gimimo liudijimas) sufalsifikuotas, todėl jo (B.Obamos) neturėtų čia būti, o mes galėtume atsikratyti visko, ką jis padarė. Aš su tuo sutikčiau”, – sakė T.Yoho.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.