Maskvoje nuo mirtinos ligos masiškai žūsta balandžiai

Maskvos gatvėse ir parkuose - daugybė nugaišusių balandžių. Gyventojai sunerimę – tinklaraščiuose ir žiniasklaidoje prasidėjo svarstymai ne tik apie galimas žmogui pavojingas ligas, bet ir apie artėjančią apokalispę, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2013, 5:56 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:49 PM

Visur pilna negyvų paukščių, o gyvi atrodo mieguisti ir apsvaigę, nereaguoja nei į artėjančius žmones, nei į automobilius, dažnai į juos atsitrenkia skrisdami. Socialiniuose tinkluose maskviečiai pasakoja keisčiausias istorijas – kaip negyvas balandis nukrito ant jų palangės ar į balkoną, kaip atidarant duris prie jų tupintis balandis ne nuskrido, o pasitraukė į šalį kartu su durimis.

Pasaulio pabaigos scenarijų gerbėjai netruko suieškoti, kad artimiausia galima pasaulio pabaiga laukia rugpjūčio 23 d. - ją, esą, išpranašavo Grigorijus Rasputinas.

Tačiau specialistai, ištyrę paukščius, nustatė, kad priežastis kur kas proziškesnė, nors taip pat gana bauginanti. Maskvos balandžiai užsikrėtę specifine paukščių liga – Niukaslo liga, kurią sukelia Paramyxoviridae šeimos virusas, o taip pat salmonelioze, dėl to taip keistai elgiasi.

Niukaslo liga dar vadinama paukščių pseudomaru, Azijos paukščių maru. Ja dažniausiai užsikrečia naminiai paukščiai, ypač vištos, bet pasitaiko, kai suserga ir laukiniai paukščiai. Virusas perduodamas per sergančių paukščių išmatomis užterštą inventorių, lesalą, vandenį, plunksnas ir kiaušinio lukštą. Ligai būdinga pneumonija, encefalitas ir daugybe vidaus organų pažeidimų.

Išoriniai ligos požymiai - pašiauštos plunksnos, gyvūnas išsekęs ir apatiškas. Nervų sistemos pažeidimai pasireiškia galvos drebėjimu, vėliau – kojų ir sparnų paralyžiumi, kaklo susukimu, koordinacijos, regėjimo sutrikimu, nesugebėjimu skristi.

Niukaslo liga gali būti perduota ir žmonėms. „Niukaslo infekcija sergantis balandis gali užkrėsti ir žmogų per akies gleivinę. Tiesa, žmogui ji ne tokia pavojinga, kaip paukščiams, pasireiškia kaip peršalimas, konjunktyvitas su limfmazgių padidėjimu paausiuose, ir praeina per savaitę. Daugiausiai rizikuoja užsikrėsti fermų ir laboratorijų darbuotojai“, - teigia Rusijos žemės ūkio priežiūros specialistai.

Maskviečiams specialistai pataria neimti į rankas įtartinai besielgiančių paukščių, o jeigu kontakto nepavyko išvengti – gerai nusiplauti rankas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.