Valdžia stoja į mūšį prieš referendumus

Lenkijoje – sujudimas dėl šalies vadovo Bronislawo Komorowskio veiksmų. Prezidentas prisipažino nurodęs parengti įstatymo projektą, kuris apsunkins savivaldybių vadovų atstatydinimą referendumo būdu.

Lenkijos ministras pirmininkas D.Tuskas ragina nerengti referendumo dėl H.Gronkiewicz-Waltz atstatydinimo.<br>AP nuotr.
Lenkijos ministras pirmininkas D.Tuskas ragina nerengti referendumo dėl H.Gronkiewicz-Waltz atstatydinimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Aug 16, 2013, 8:31 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:28 PM

Tokį prezidento siekį opozicija sutartinai vadina pavojumi demokratijai – noru suvaržyti nepatenkintų piliečių galimybes atstatydinti neįtikusius miestelių ir kaimų vadovus.

Kritikai taip pat tvirtina, kad B.Komorowskis išsižadėjo politinio neutralumo ir ėmė pataikauti ankstesnei savo duondavei – Piliečių platformos partijai (PPP), rašo „Lietuvos rytas".

Pastaroji šiuo metu apimta krizės. PPP buksuoja nuomonių apklausose, o partijai atstovaujantys kelių miestų merai jau buvo gėdingai atstatydinti per gyventojų referendumus.

Spėjama, jog B.Komorowskis, anksčiau visada ragindavęs tautiečius eiti balsuoti, nuomonę pakeitė norėdamas, kad PPP paremtų jo kandidatūrą antrajai kadencijai.

Ketvirtus metus prezidento postą užimantis B.Komorowskis šiuo metu yra populiariausias šalies politikas. Tačiau perrinkimą jam gali garantuoti tik PPP parama.

Bijo referendumo rezultatų

B.Komorowskis dar daugiau kritikos sulaukia dėl to, kad viešai pareiškė, jog boikotuos referendumą dėl Varšuvos merės Hannos Gronkiewicz-Waltz atstatydinimo.

Prezidentas savo sprendimą grindžia noru, kad partijų karas nebūtų perkeltas į savivaldybes.

Bet Varšuvos universiteto specialistai B.Komorowskio pareiškimą apie referendumo boikotą vertina kaip skandalingą ir kenkiantį demokratijai. Esą tokia situacija neregėta demokratinėje Lenkijoje.

Užuot rodęs politinį neutralumą, prezidentas esą ėmė ginti konkrečios partijos interesus, taip netiesiogiai agituodamas į referendumą neiti ir kitus varšuviečius.

Apžvalgininkai priminė, kad PPP lyderis, premjeras Donaldas Tuskas ne tik pasisakė prieš šį referendumą, bet ir pakvietė taip pasielgti kitus piliečius.

D.Tuskas Varšuvos merę pavadino kompetentinga ir gera miesto vadove, o siekius ją atstatydinti prilygino politinei intrigai, turinčiai sukompromituoti PPP.

Politologas Bartlomiejus Biskupas teigia, jog prezidento ir premjero kvietimas boikotuoti referendumą liudija, kad PPP bijo pralaimėti balsavimą.

Keli ankstesni pralaimėti panašūs referendumai mažesniuose miesteliuose labai pakenkė PPP prestižui, o partijos reitingai iškart smuko.

Profesoriaus B.Biskupo teigimu, kad ir koks PPP būtų svarbus referendumas Varšuvoje, premjeras ir prezidentas neturėjo skelbti tokių įžūlių pareiškimų – juolab kad anksčiau abu politikai aukštino žmonių aktyvumo per rinkimus svarbą.

Skandina šiukšlių reforma

Nuo 2006 metų Varšuvai vadovaujanti H.Gronkiewicz-Waltz dar visai neseniai buvo laikoma rimčiausia kandidate būti perrinkta naujai kadencijai, tačiau dabar jos populiarumas smarkiai smukęs.

Sostinės gyventojų kantrybės taurę perpildė nevykusi šiukšlių reforma ir užsitęsusi antrosios metro linijos statyba.

Atliekų rūšiavimas į atskiras šiukšliadėžes pasunkino, o ne palengvino jų išvežimą, o dėl užsitęsusios metro linijos statybos sostinė dūsta neregėtuose transporto kamščiuose.

Be to, merė nuvylė miestiečius sumažinusi viešojo transporto maršrutų skaičių ir gerokai padidinusi bilietų kainas.

H.Gronkiewicz-Waltz, išsigandusi referendumo, skubiai atleido savo pavaduotojus, atsakingus už miesto transportą bei šiukšlių išvežimą, ir pagaliau ėmė bendrauti su miestiečiais.

Iki tol ši ekonomistė, buvusi Centrinio banko prezidentė elgėsi labai išdidžiai.

Ji niekada nesiteisino ir neatsiprašinėjo dėl netvarkos ir nevykdomų pažadų.

Apžvalgininkai pripažįsta, kad H.Gronkiewicz-Waltz sugebėjo pritraukti gerokai daugiau investicijų nei jos pirmtakai ir labai išpuošė miestą.

Bet Varšuvos merė taip pat kažkodėl vis ignoravo gyventojų nuomonę ir pasiūlymus.

Kritikos strėlės lyderiams

H.Gronkiewicz-Waltz pastaruoju metu labai pasikeitė – ji kartu su D.Tusku ragina nešvaistyti pinigų referendumui, nes po metų ir taip bus nauji savivaldybių rinkimai.

Vis dėlto opozicinės partijos surinko pakankamai parašų, ir referendumas įvyks.

Merės atstatydinimas gali labai pakenkti PPP populiarumui ir premjerui bei prezidentui, tad intriga dėl referendumo didėja.

Politologas B.Biskupas teigia, kad valdančiosios partijos pareiga yra aukštinti merės laimėjimus, o opozicijos – menkinti. Bet nei D.Tuskas, nei B.Komorowskis esą neturėtų trukdyti referendumui siūlydami jį boikotuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.