Kaliniai prabilo apie Šiaurės Korėjos kalėjimuose vykstančius žiaurumus

Viešos egzekucijos ir kankinimai yra kasdieniai įvykiai Šiaurės Korėjos kalėjimuose, per Jungtinių Tautų (JT) tyrimų komisijos posėdį Pietų Korėjos sostinėje Seule sakė buvę kaliniai, kurių parodymais remiasi „Reuters“.

Remiantis nepriklausomų šaltinių duomenimis, Šiaurės Korėjos stovyklose kali 150-200 tūkst. kalinių.<br>AP nuotr.
Remiantis nepriklausomų šaltinių duomenimis, Šiaurės Korėjos stovyklose kali 150-200 tūkst. kalinių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2013, 4:29 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:33 PM

Tai pirmas kartas, kai Šiaurės Korėjos žmogaus teisių statistiką išanalizavo specialistų grupė. Pchenjanas neigia, jog šalyje pažeidžiamos žmogaus teisės. Be to, Šiaurės Korėja atsisako pripažinti komisiją ir nesuteikė leidimo tyrėjams atlikti patikrinimo.

Tarp šiurpą keliančių dabar Pietų Korėjoje gyvenančių pabėgėlių parodymų - kaip sargybiniai nupjauna kaliniui pirštą, priverčia kalinius valgyti varles ir motiną nužudyti savo kūdikį.

„Aš visiškai nesupratau (...). Maniau, kad bus nukirsta visa ranka nuo riešo, todėl pasijutau dėkingas, kad nupjovė tik vieną pirštą“, - sakė kalinys, kurį nubaudė už siuvamosios mašinos nuvertimą.

Gimęs kalėjime „Stovykla 14“ ir priverstas stebėti savo motinos ir brolio egzekuciją, Shinas yra labiausiai žinomas Šiaurės Korėjos pabėgėlis ir likęs gyvas kalinys. Jo teigimu, JT komisija yra vienintelis būdas pagerinti žmogaus teisių padėtį izoliuotoje ir vargingoje šalyje.

Remiantis nepriklausomų šaltinių duomenimis, Šiaurės Korėjos stovyklose kali 150-200 tūkst. kalinių. Pabėgėlių teigimu, dauguma kalinių yra marinami badu arba miršta iškankinti sunkaus darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.