JAV transliacijas pradėjo televizija „al Jazeera America“

Naujienų televizija

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2013, 12:45 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:08 PM

Buvęs televizijos CNN reporteris Tony Harrisas vedė pirmąją žinių laidą, kanalui pradėjus transliacijas 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku.

Tuo tarpu Katare įsikūrusi įmonių grupė išspausdino visą puslapį užimančius reklaminius skelbimus dienraščiuose „The New York Times“, „The Wall Street Journal“ ir „USA Today“ bei paskelbė apie savo veiklos Amerikoje pradžią socialiniuose tinkluose „Twitter“, „Facebook“ ir „Tumblr“.

„Žinias žiūrėkite kitaip, – sakoma reklamoje, išspausdintoje „The Wall Street Journal“. – Gaukite didesnį gylį, platesnę perspektyvą – kiekvieną dieną.“

„Facebook“ pranešime „al Jazeera America“ vadino nauju Amerikos televizijos naujienų kanalu, kuris sujungia jus su žmogiškomis istorijomis naujienų širdyje.

„Mes jau eteryje! #AlJazeeraAmerica ką tik įjungta, ir mes transliuojame tiesiogiai. Ar esat pasiruošę kitaip pažvelgti į žinias?“ – sakoma „Twitter“ žinutėje.

Pirmosiomis transliacijos valandomis kanalas rodė dienos žinių ir publicistines laidas bei interviu.

Viena iš pirmųjų išsamių reportažų planuojama parodyti per žurnalistinių tyrimų laidą „Fault Lines“, o jo tema bus Bangladešas.

„Fault Lines“ slapta dirbs Bangladeše, atliekant daugelį mėnesių trukusį tyrimą, atskleidžiantį, kaip JAV korporacijos gali laikyti savo pelną svarbesniu negu jų produktus gaminančių darbuotojų gerovė ir saugumas“, – žadėjo kanalas.

Pagrindinė vakaro laida „America Tonight“ pradėjo keturių dalių programą apie gatvės gaujas Čikagoje, kuri buvo apibūdintas kaip „pavojingiausias miestas Amerikoje“.

Šias laidas galės matyti žiūrovai daugiau nei 40 mln. namų ūkių. Naujasis kanalas smarkiai išplečia „al Jazeera“ veiklos ratą, nors dar neaišku, kaip šią televiziją įvertins Amerikos žiūrovai.

„Al Jazeera Amerika“ svetainę pažymėjo mėgstantys 66 tūkst. socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų; joje buvo paskelbta įvairių komentarų.

„Jėga! Likau sujaudintas, pamatęs, ką jūs pateikėte!“ – rašo vienas komentatorius.

Tačiau kitas perspėjo: „Geriau priimkite pamatą, ant kurio buvo sukurta ši šalis LAISVIEMS ŽMONĖMS – kitaip mes jus pašalinsime iš šios šalies.“

Kiti sakė, kad kol kas neaišku, ar naujasis kanalas iš tikrųjų siūlo kažką iš esmės nauja.

Niujorko universiteto žurnalistikos profesorius Jeffas Jarvisas socialiniame tinkle „Google+“ rašo, kad jis nusiteikęs skeptiškai.

„Jie nusamdė žmones tiesiai iš tradicinių televizijos žinių; jis smarkiai stengėsi neįdarbinti užsieniečių. Tačiau aš tikėjausi naujo žinių formato su naujomis perspektyvomis“, – pažymėjo jis.

Amerikiečiai galės kasdien po 14 valandų žiūrėti žinių laidas, dokumentinius filmus ir diskusijų laidas, o nuolat atnaujinamos žinių laidos bus transliuojamos kas valandą apskritą parą.

Tačiau pagrindiniu „al Jazeera“ akcentu turėtų tapti ilgos trukmės reportažai, kuriuose nagrinėjamos temos, nepatenkančios į kitų naujienų organizacijų akiratį.

Vis dėlto tikėtina, kad šiam kanalui bus nelengva pritraukti žiūrovų Jungtinėse Valstijose dėl jo istorijos Vidurio Rytuose, kuri „al Jazeera“ tapdavo platforma tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ ir jo velionio lyderio Osamos bin Ladeno vaizdo įrašams.

Kai kurie konservatyvių pažiūrų komentatoriai teigia, kad ši televizija tebėra nusistačiusi prieš Vakarų šalis.

„Al Jazeera America“ laikinasis generalinis direktorius Ehabas al Shihabi sakė, kad JAV žiūrovų nuomonė pasikeis, kai tik jie pamatys kanalo laidas.

Pasak jo, apklausos rodo, jog „75 proc. žmonių, kurie nežiūrėjo „al Jazeera“, ją vertino neigiamai, o 90 proc. žiūrėjusių „al Jazeera“ vertino teigiamai.“

E.al Shihabi pridūrė, kad 850 darbuotojų buvo nusamdyti dirbti 12 televizijos biurų Jungtinėse Valstijose, o visame pasaulyje „al Jazeera“ dabar turės 70 biurų, todėl kanalas įgyja precedento neturinčią aprėptį.

Įsigijusi į sunkią padėtį patekusį JAV kabelinės televizijos kanalą „Current TV“, „al Jazeera“ pradėjo bendradarbiauti su gerai žinomomis žurnalistikos pasaulio asmenybėmis, tokiomis kaip buvusi televizijų CNN ir CBS žurnalistė Joie Chen, buvęs televizijos NBC žinių laidų vedėjas Johnas Seigenthaleris, taip pat „Fox News“ ir MSNBC veteranas Davidas Shusteris.

Šiame kanale reklama užims tik šešias minutes per valandą, kai daugumoje kitų naujienų kanalų ji transliuojama vidutiniškai 15 minučių per valandą.

„Al Jazeera America“ būstinė įsikūrusi Niujorke, o jos didelė studija yra kitapus Pensilvanijos stoties.

Vašingtone šis kanalas įsikūrė anksčiau televizijai ABC priklausiusioje studijoje „Newseum“ pastate, iš kurio atsiveria vaizdas į JAV Kapitolijaus rūmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.