Rugsėjo 11-ąją musulmonų organizacija panoro surengti eitynes

Rugsėjo 11-ąją – Milijono musulmonų maršas. Šią tragediją menančią dieną surengti tokį žygį Vašingtone pasiūliusi viena JAV musulmonų organizacija sulaukė daugiau kritikos negu palaikymo, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis MSN informacija.

R.Alamo idėja JAV vertinama kritiškai.
R.Alamo idėja JAV vertinama kritiškai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2013, 8:54 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:49 PM

Idėja per 12-ąsias tragiškų teroro išpuolių metines surengti JAV musulmonų eitynes kilo Amerikos musulmonų politinės veiklos komitetui (AMPAC). Amerikoje ši organizacija žinoma menkai.

Anot AMPAC, planuojamo renginio tikslas – viešinti informaciją apie musulmonų diskriminaciją po 2001 metų išpuolių Niujorke ir Vašingtone.

Musulmonai ir į juos panašūs žmonės buvo traumuoti. Mes, kaip islamo išpažinėjai, ir po 12 metų esame laikomi piktadariais”, – sakoma AMPAC pranešime.

2001 metų rugsėjo 11-ąją devyniolika musulmonų teroristų užgrobė keturis JAV komercinius lėktuvus. Du iš jų rėžėsi į Pasaulio prekybos centro dangoraižius Niujorke, trečiasis – į Pentagoną netoli Vašingtono.

Ketvirtasis lėktuvas, pasipriešinus keleiviams, nukrito laukuose. Manoma, kad juo buvo planuota rėžtis į Baltuosius rūmus. Iš viso per rugsėjo 11-osios išpuolius žuvo apie 3 tūkst. žmonių.

Tad AMPAC organizuojamos eitynės sulaukė prieštaringų vertinimų. Dėl pasirinktos datos planuojamas maršas vadinamas neskoningu.

Kilus kritikos bangai, AMPAC netgi pakeitė renginio pavadinimą iš Milijono musulmonų maršo į „Milijono amerikiečių maršą prieš baimę 2013.09.11”.

Organizacijos įkūrėjas iš Bangladešo kilęs JAV karo veteranas Rabbi Alamas gynė eitynes.

Esą jos parodytų, kad musulmonai smerkia terorizmą.

Anot jo, rugsėjo 11-osios metinės – tinkamas fonas musulmonų eitynėms, mat apie šį įvykį esą dar ne viskas atskleista.

AMPAC reikalauja, kad JAV prezidentas Barackas Obama sukurtų „skaidrią vyriausybę” ir kalbėtų tiesą.

Tačiau susidomėjimas eitynėmis – bent jau interneto socialiniame tinkle „Facebook” – vis tiek nedidėja. Manoma, kad jos apskritai gali būti atšauktos.

Juolab kad idėją smerkia ir kiti musulmonai. Pavyzdžiui, Musulmonų demokratijos forumo prezidentas Zuhdi Jasseras.

Jis pareiškė, kad AMPAC tėra problematiškų „tikrosios tiesos ieškotojų” grupė, kuri dėl visko kaltina Ameriką ir iš JAV tragedijos bando išpešti naudos.

Kitos JAV organizacijos priminė, kad R.Alamas yra išsakęs antisemitinių pastabų ir kėlęs mintį, jog prie rugsėjo 11-osios atakų galėjo prisidėti žydai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.