Kovos ne bokso ringe, o politikoje

Iki prezidento rinkimų Ukrainoje liko dar dveji metai. Nors dar anksti prognozuoti, kaip atrodys kova, kandidatai jau augina raumenis. Vienas jų – opozicinės partijos „Udar” („Smūgis”) lyderis Vitalijus Klyčko.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Plikūnė

Aug 24, 2013, 10:31 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:42 PM

Į politiką pasukęs daugkartinis bokso čempionas neseniai lankėsi Paryžiuje, kur susitiko su šalies politikais ir skaitė paskaitą politikos mokslų universitete „Sciences Po”.

V.Klyčko griežtai neigia šia kelione bandęs susirinkti politinio palankumo balsų, rašo „Lietuvos rytas".

Bet jis išties daug kalbėjo apie tai, kaip Ukrainai svarbu pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES).

Taip pat apie būtinybę stiprinti demokratiją, kurti nepriklausomą teismų sistemą, kovoti su korupcija ir, be abejo, išlaisvinti buvusią premjerę Juliją Tymošenko.

Tokie pareiškimai yra tikra muzika Vakarų Europos politikų ausims. Taip mąstantis šalies vadovas yra svajonių partneris Bendrijai.

Tačiau ar visa tai ne per gerai, kad būtų tiesa?

Tikina, kad yra skaidrus

Kai V.Klyčko ukrainietiškai kreipėsi į klausytojus „Sciences Po”, nepaleido jausmas, kad kalba ne tik Ukrainos opozicionierius, bet ir politikas, kuris rimtai ruošiasi politinei kovai.

„O taip! Jis kalbėjo tarsi jau būtų kandidatas rinkimuose”, – pareiškė vienas salėje buvęs politologas.

Savimi pasitikinčio žmogaus balso tembras, dėmesys ir Ukrainos problemoms, ir Vakarų norams – visa tai sutilpo jau įžanginiame politiko žodyje.

Tiesa, apie ateinančius prezidento rinkimus jis kalbėjo nedaug. Tik pasakė, kad daugiausia galimybių opozicija turėtų sutelkusi jėgas ir susitarusi dėl vieno kandidato.

Ar V.Klyčko save juo matytų? Būtų naivu tikėtis tiesioginio atsakymo iki rinkimų likus dar dvejiems metams. Jo ir nėra.

„Kandidatas galėtų būti tas, kurį labiau palaiko žmonės”, – „Lietuvos rytui” kukliai atsakė V.Klyčko.

Opozicijos kandidato neabejotinai lauks ir skaidrumo egzaminas. Ar jį išlaikys V.Klyčko ir jo politinė jėga „Udar”?

„Už mūsų partijos jokių oligarchų nėra, – abejones bando išsklaidyti V.Klyčko. – „Udar” finansuoti didžiulių pinigų nereikia.

Turime žmones, kurie dirba ne dėl pinigų, o dėl idėjų.”

Spaus paklusti Bendrijai

Prancūzijoje politikas daug kalbėjo ir apie tai, ką tikimasi pasiekti per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje, – Asociacijos sutartį su ES.

Šį klausimą V.Klyčko aptarė per susitikimus su Prancūzijos Nacionalinio Susirinkimo Prancūzijos ir Ukrainos draugystės grupės vadovu Remi Pauvros ir kitais šalies politikais.

Iš „Udar” pranešimo spaudai galima suprasti, jog R.Pauvros įspėjo V.Klyčko: Ukraina turi imtis žingsnių, kad asociacijos sutartį būtų galima pasirašyti jau Vilniuje – kitaip galimybės tai padaryti nutols.

„Aš tikiu simbolinių žingsnių galia.

Pirmiausia turi būti išlaisvinta J.Tymošenko, kuri dabar yra politinio persekiojimo ir įkalinimo dėl savo įsitikinimų simbolis”, – cituojamas R.Pauvros.

Dėl sutarties dar dvejojama

Savo ruožtu „Udar” lyderis per susitikimą su Prancūzijos prezidentūros atstovais pažymėjo, kad Asociacijos sutarties pasirašymas leistų Ukrainai įvykdyti būtinas reformas.

„Mes, opozicija, spustelsime valdžią atsižvelgti į ES keliamas sąlygas ir paleisti J.Tymošenko.

Tikimės, jog Ukrainos draugai Europoje taip pat padarys viską, kad Kijevas imtųsi veiksmų. Manome, kad po kelių mėnesių Vilniuje spręsis Ukrainos ateitis”, – kalbėjo V.Klyčko.

Paryžiuje politikai kalba, kad dalis Bendrijos narių jau yra apsisprendusios pritarti Asociacijos sutarčiai tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos.

Bet yra ir šalių, kurios linkusios palaukti tolesnių Ukrainos žingsnių.

Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje vyks lapkričio 28 ir 29 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.