Iš Romos kaitros pavyko ištrūkti neilgam

Saulėti Italijos paplūdimiai vasarą vilioja kino ir muzikos žvaigždes, milijardierius ir paprastus mirtinguosius iš viso pasaulio. O kur šios vasaros atostogas praleido įtakingiausi šalies politikai?

„Penkių žvaigždučių judėjimo” lyderis B.Grillo mėgavosi poilsiu Smaragdinėje pakrantėje.
„Penkių žvaigždučių judėjimo” lyderis B.Grillo mėgavosi poilsiu Smaragdinėje pakrantėje.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė

Aug 25, 2013, 11:05 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:15 PM

„Šiemet vyriausybė neatostogaus”, – rugpjūčio pradžioje pareiškė 46 metų Italijos premjeras Enrico Letta.

Ministras pirmininkas žodžio laikėsi. Vos penkias dienas praleidęs gimtojoje Pizoje su tėvais ir šeima, jis grįžo į karščio prislėgtą Romą, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Rytai-Vakarai".

Chigi rūmuose sostinėje E.Lettos vadovaujamas ministrų kabinetas susirinko ieškoti būdų, kaip panaikinti nekilnojamojo turto mokestį pirmajam būstui.

Trumpas atostogas visi vyriausybės nariai praleido tėvynėje. Ilgesnėmis – keturių savaičių atostogomis pasilepinti galėję Italijos parlamento nariai taip pat labai toli nekeliavo.

Absoliuti dauguma jų atostogavo šalies pajūryje, tačiau italų tai nestebina.

Tokia jau tradicija, kad rugpjūčio mėnesį Italijos politikai saulės spinduliais lepinasi tėvynėje, o į tolimesnius egzotiškus kraštus vyksta, kai savame pajūryje atvėsta, – per Kalėdų ar Velykų atostogas.

Sardinija – politikų rojus

Labiausiai politikus vilioja krištolinės Viduržemio jūros skalaujama Sardinijos sala.

Į salos šiaurės rytuose esančią Smaragdinę pakrantę traukia ir dabartiniai, ir buvę ministrai, deputatai, senatoriai, partijų lyderiai.

Išrinktųjų rojumi vadinamos pakrantės jau daugelį metų nevengia ir politikus aistringai kritikuojantis populistinio „Penkių žvaigždučių judėjimo” lyderis Beppe Grillo, vadinamas Rėkiančiu Svirpliu.

Jis su žmona krištoliniu vandeniu ir auksiniu smėliu mėgavosi daugiau nei mėnesį.

Žinoma, parlamente jokio posto neužimantis politikas ir per atostogas nepraleido progos pakomentuoti šalies įvykių savo interneto dienoraštyje.

S.Berlusconi atostogos žlugo

Sardinija taip pat yra mėgstamiausia keturis kartus premjero kėdėje sėdėjusio Silvio Berlusconi poilsio vieta.

Smaragdinėje pakrantėje, kur prabangią 40 tūkst. hektarų parko supamą vilą „La Certosa” turi S.Berlusconi, vasaros atostogas kartu su juo yra praleidę garsūs politikai – Tony Blairas su žmona, Vladimiras Putinas.

Vis dėlto skandalų ir paparacų dėmesio centre atsidūrusioje viloje buvęs premjeras šiemet nepasirodė.

Jis planavo praleisti atostogas kartu su keliais artimais politiniais ir asmeniniais bičiuliais Bermudose, kur neseniai įsigijo vilą.

Tačiau S.Berlusconi planus sujaukė Aukščiausiasis teismas, skyręs jam ketverius metus kalėjimo už mokestinį sukčiavimą.

Neginčijamą teismo skirtą bausmę – namų arešto sąlygomis arba socialinius darbus – S.Berlusconi teks pradėti spalio mėnesį. Tad, atrodytų, laiko iki soties mėgautis paskutinėmis atostogomis dar buvo.

Bet į vilą Sardinijoje atvyko tik politiko dukros Barbara ir Eleonora. Neišvyko S.Berlusconi ir į Bermudas – po teismo nuosprendžio iš jo buvo atimtas pasas.

Politikas milijardierius liko savo viloje Arkorėje netoli Milano.

Teigiama, kad jis, užsidaręs su artimiausiais patarėjais, rezga naujas politines intrigas ir ruošia savo dukrą Mariną Berlusconi politiniam debiutui prie savo partijos „Laisvės tauta” vairo.

Kairieji renkasi vynuogynus

Savo ruožtu kairiojo sparno politikus labiau vilioja Toskanos regionas. Čia atostogas leidžia kairiųjų Demokratų partijos sekretorius Guglielmo Epifani, buvęs Romos meras Walteris Veltroni.

Pastarasis politikas su šeima ‘Chianti’ rūšies vynuogių supamame namelyje nedideliame San Kašano in Val di Pezos miestelyje netoli Florencijos atostogas leidžia jau kelerius metus iš eilės.

Žymų Toskanos kurortą – Tirėnų jūros skalaujamą Forte dei Marmį – atostogoms pasirinko ir du buvę deputatų rūmų pirmininkai: Krikščionių demokratų sąjungos lyderis Pieras Ferdinandas Casini ir buvęs S.Berlusconi bendražygis Gianfranco Fini.

Dabartinė deputatų rūmų pirmininkė 52 metų Laura Boldrini atostogas praleido prie Adrijos jūros, gimtajame Markės regione Vidurio Italijoje.

Grįžta į gimtąsias vietas

L.Boldrini ir premjeras E.Letta – ne vieninteliai politikai, iš karštos ir triukšmingos Romos atsigaivinti pabėgę į gimtinės glėbį.

Į gimtąją Sicilijos salą atostogauti kiekvienais metais sugrįžta Senato rūmų pirmininkas Piero Grasso. Jis su šeima ilsėjosi garsiame Mondelo kurorte netoli Palermo.

Į nuo vaikystės žinomas Neapolio pakrantes atostogų kasmet sugrįžta ir 88 metų šalies prezidentas Giorgio Napolitano.

Tačiau šiemet garbaus amžiaus prezidentas kartu su žmona Clio atostogoms rinkosi vėsesnį kalnų kurortą šiauriniame Trentino-Pietų Tirolio regione.

Galvą balta skrybėle užsidengęs, o akis po saulės akiniais paslėpęs G.Napolitano kiekvieną dieną eidavo pasivaikščioti kalnų keliukais.

Gimtojo Emilijos-Romanijos regiono kalvose ilsėjosi ir buvęs premjeras bei Europos Komisijos pirmininkas Romano Prodi.

Iš tėvynėje atostogavusių politikų šiemet išsiskyrė realiausiu centro kairiųjų kandidatu į premjerus vadinamas Florencijos meras Matteo Renzi.

Jis kelias dienas su žmona ir trimis vaikais pailsėjo Džiljo saloje, kurią visame pasaulyje išgarsino iki šiol prie kranto riogsantis nuskendęs kruizinis laivas „Costa Concordia”.

Po atostogų Toskanoje M.Renzi su šeima pasuko į Graikiją, o vėliau dar toliau – į Jungtines Amerikos Valstijas.

Italai – darbščiausi Europoje

Šiemet Italijos politikų atostogos išsiskyrė ne tik patriotišku atspalviu, bet ir trumpumu.

Anksčiau rugpjūčio mėnesį išvysti kostiumuotą politiką įkaitusioje Romoje būdavo tikra retenybė – parlamentas duris lėtai imdavo atverti tiktai įpusėjus rugsėjui.

Tačiau šiais metais vyriausybės nariai į posėdžius sugrįžo iškart po Žolinės. Pirmasis parlamento posėdis numatytas jau rugsėjo 6-ąją.

„Europos Parlamentas atostogauja du mėnesius, Prancūzijos parlamentas – irgi beveik du mėnesius, Bendruomenių rūmai Londone – net pustrečio mėnesio.

Vokietijos Bundestagas atostogų išėjo jau birželio 28-ąją, net neaišku, kada jis pradės darbą.

O mes darbus nutraukėme tik keturioms savaitėms.

Šį kartą Italija rodo darbštumo pavyzdį kolegoms Europoje”, – didžiuodamasi pareiškė žemųjų parlamento rūmų pirmininkė L.Boldrini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.