Romams Čekijoje jau nesaugu?

Šeštadienį keliuose Čekijos miestuose šimtai neonacių surengė eitynes, per kurias keikė ir kone reikalavo išvaryti gausią romų mažumą iš šalies. Todėl jau kyla kalbos, kad čia čigonams nebesaugu, rašo „Lietuvos rytas“.

Mažiausiai septyniuose Čekijos miestuose šeštadienį susirinkę neonaciai sutartinai keikė šalies romų mažumą.<br>„Reuters” nuotr.
Mažiausiai septyniuose Čekijos miestuose šeštadienį susirinkę neonaciai sutartinai keikė šalies romų mažumą.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-26 06:00, atnaujinta 2018-03-01 18:11

Daugiausia kraštutinių dešiniųjų grupuočių atstovai pražygiavo beveik visuose didesniuose Čekijos miestuose, išskyrus sostinę Prahą.

Kai kur policininkai atsidūrė po akmenų kruša ir atsakė paleisdami ašarines dujas. Sulaikyti mažiausiai 75 demonstracijų dalyviai.

Apie didžiausius neramumus pranešta Ostravoje ir Česke Budejovicuose. Čia protestuotojai išsiveržė iš eitynėms skirtos gatvės ir bandė pasiekti kvartalus, kuriuose gyvena daug romų.

Prahoje ir keliuose kituose miestuose vyko ir atsakomieji protestai – žmogaus teisių gynimo organizacijų aktyvistai ragino romus palikti ramybėje.

Kad romai išties diskriminuojami, patvirtina ir „Amnesty International” pranešimai. Ši organizacija šį mėnesį jau pareiškė susirūpinimą dėl planuojamų eitynių ir paragino pareigūnus imtis priemonių romams apsaugoti.

„Per pastaruosius metus tendencija negailestingai diskriminuoti romų bendruomenę pasiekė naujas aukštumas. Čekijos valdžia negali ignoruoti šios problemos”, – teigė „Amnesty International” atstovas Johnas Dalhuisenas.

Romai Čekijoje, kaip ir daugelyje kitų Vidurio ir Rytų Europos valstybių, skursta ir skundžiasi persekiojimu. Šalyje gyvena maždaug 250–300 tūkst. čigonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.