Skandinavijos žurnalistai kyla į kovą už kolegas Londone

Į asmenišką Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono nurodymą daryti spaudimą britų laikraščio „Guardian“ redakcijai, kad ji neskleistų slaptos informacijos apie žvalgybų veiklą JAV ir Didžiojoje Britanijoje, nedelsė sureaguoti Skandinavijos žurnalistai.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas D.Cameronas asmeniškai nurodė daryti spaudimą britų laikraščio „Guardian“ redakcijai.<br>AP nuotr.
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas D.Cameronas asmeniškai nurodė daryti spaudimą britų laikraščio „Guardian“ redakcijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 26, 2013, 3:28 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:56 PM

„Guardian“ vyriausiasis redaktorius Alanas Rusbridgeris pasakojo sulaukęs vyriausybės kanceliarijos vadovo Jeremy Heywoodo nurodymo sunaikinti visą iš Edwardo Snowdeno gautą informaciją. Jei nurodymas nebus vykdomas, grasinta teisiniais padariniais.

Dėl britų vyriausybės spaudimo laikraščiui „Guardian“ Londoną sukritikavo Europos žmogaus teisių organizacija.

Į tai sureagavo ir keturių didžiausių Švedijos, Norvegijos, Danijos ir Suomijos dienraščių redaktoriai. Jie, gindami savo kolegas Didžiojoje Britanijoje, išspausdino atvirą kreipimąsi į D.Cameroną.

Štai minėtojo laiško tekstas:

Gerbiamas ministre pirmininke Cameronai,

Žinome, kad sutiktumėte, jog vienas iš laisvų ir atvirų demokratinių valstybių požymių yra gyva visuomeninė diskusija apie visas esmines visuomenės puses, įskaitant pusiausvyrą ir galimą konfliktą tarp vyriausybėms kylančio susirūpinimo įstatymų saugumu ir privatumo bei laisvos spaudos apsaugos. Mes visi suprantame, kad būtina išsaugoti vidaus saugumą ir taip pat ne mažiau svarbu apginti mūsų viešus debatus apie ribas ir pastangas legaliai į juos įsitraukti.

Debatai nėra mūsų demokratijų silpnumo ženklas. Tai – mūsų stiprybės pagrindas.

Šiame fone pastarosios savaitės įvykiai Didžiojoje Britanijoje kelia didžiulį nerimą. Mes galime skirtingai nubrėžti ribas ir suprasti pusiausvyrą, bet pasiryžimas apsaugoti atvirus debatus apie šiuos svarbius klausimus neturėtų skirtis. Taip pat mes turime vieningai pagal demokratijos ir teisės kriterijus ginti į panašius debatus įsitraukiančius individus.

Laisva spauda visame tame, taip pat ir situacijose, kai spaudos atskleista informacija yra labiausiai prieštaraujanti vyriausybei ir žvalgybai, vaidina lemiamą vaidmenį. Mus stebina neseni jūsų vyriausybės pareigūnų veiksmai, nukreipti prieš dienraštyje „Guardian“ dirbančius mūsų kolegas, ir mums kelia didelį susirūpinimą, kad tokia ryžtinga demokratijos ir laisvų debatų gynėja, kaip Jungtinė Karalystė, remiasi antiteroristiniais įstatymais tam, kad teisiškai užsipultų laikraštį ir su juo susijusius asmenis. Dar daugiau – mus labai trikdo, kad policija dabar paskelbė atliksianti kriminalinį tyrimą. Tikimės, kad tai nebus suprasta, kaip žingsnis prieš savo darbą dirbančius žurnalistus.

Šių veiksmų reikšmė peržengia Didžiosios Britanijos ribas, pakenkdama laisvai spaudai visame pasaulyje.

Pone ministre pirmininke, tikimės, kad greitai jūs tai ištaisysite ir savo Vyriausybę vėl padarysite viena iš pirmaujančių laisvosios spaudos ir atvirų debatų gynėjų, kas atitinka iškilias jūsų šalies tradicijas.

Laišką pasirašė:

„Aftenposten“ vyriausioji redaktorė Hilde Haugsgjerd, „Dagens Nyheter“ vyriausiasis redaktorius Peteris Wolodarskis, Helsingin Sanomat“ vyriausioji redaktorė Riikka Venäläinen, „Politiken“ vyriausiasis redaktorius Bo Lidegaardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.