Brazilija ir Meksika iškvietė JAV pasiuntinius dėl įtariamo amerikiečių šnipinėjimo

Brazilija ir Meksika

Brazilijai nerimą kelia žinia, kad JAV žvalgyba galėjo perimti prezidentės Dilmos Rousseff naudojimosi internetu duomenis.<br>AP nuotr.
Brazilijai nerimą kelia žinia, kad JAV žvalgyba galėjo perimti prezidentės Dilmos Rousseff naudojimosi internetu duomenis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 3, 2013, 12:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:28 PM

Brazilijos užsienio reikalų ministras Luisas Figueiredo sakė, kad prezidentės Dilmos Rousseff naudojimosi internetu duomenų perėmimas, apie kurį pranešė JAV žurnalistas Glennas Greenwaldas, jei bus įrodytas, „reiškia nepriimtiną ir neleistiną Brazilijos suverenumo pažeidimą“.

Meksikoje užsienio reikalų ministerija paskelbė nusiuntusi Vašingtonui diplomatinę notą, kurioje raginama atlikti „nuodugnų tyrimą“ dėl tvirtinimų, kad NSA šnipinėjo prezidentą Enrique Peną Nieto, prieš tai, kai jis buvo išrinktas. Meksika perspėjo, kad jeigu šie pranešimai teisingi, toks šnipinėjimas bus „tarptautinių teisių pažeidimas“.

Vienas JAV valstybės departamento pareigūnas stengėsi raminti susirūpinimą ir sakė, kad nors amerikiečiai „viešai nekomentuos kiekvienos konkrečios įtariamos žvalgybinės veiklos, kalbant apie politiką esame pasakę, kad Jungtinės Valstijos renka žvalgybinę informaciją užsienyje, (tokią), kokią renka visos šalys“.

G.Greenwaldo, kuris gavo slaptas bylas iš NSA paslaptis nutekinusio Edwardo Snowdeno, pranešimai pasirodė po įtarimų apie plataus masto JAV elektroninį šnipinėjimą Lotynų Amerikoje, kurie papiktino šio regiono lyderius.

Pranešimai pasirodė Brazilijosir Meksikos - dviejų didžiausių Lotynų Amerikos ekonomikų - prezidentams rengiantis vėliau šią savaitę vykti į Rusiją, į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, kuriame jie matysis ir su JAV prezidentu Baracku Obama.

Be to, D.Rousseff spalio mėnesį turi lankytis Vašingtone - praėjus penkiems mėnesiams po to, kai B.Obama Meksikoje aplankė E.Peną Nieto.

Amerikietis G.Greenwaldas, kuris gyvena Rio de Žaneire ir rašo britų laikraščiui „The Guardian“, televizijai „Globo“ sakė, kad NSA sekė D.Rousseff naudojimąsi internetu ir E.Penos Nieto elektroninius laiškus prieš jo išrinkimą praėjusiais metais.

L.Figueiredo nurodė pasakęs JAV ambasadoriui Thomui Shannonui, kad jo vyriausybė nori šią savaitę sulaukti „oficialaus rašytinio paaiškinimo“.

Po vyriausybės posėdžio su D.Rousseff teisingumo ministras Jose Eduardo Cardozo sakė, kad Brazilija lauks atsakymo „ir tada aiškinsis, kokių priemonių imtis“.

„Dėl šių įtarimų apie šnipinėjimą esame nenumatytoje situacijoje“, - sakė prezidentės generalinis sekretorius Gilberto Carvalho, kurį citavo laikraštis „O Estado de Sao Paulo“.

Pasak pareigūnų, Brazilija nori interneto valdymo ir kad kaltinimai JAV dėl šnipinėjimo būtų aptarti tarptautiniuose forumuose.

Vėliau Meksikos vyriausybė sakė, kad iškvietė JAV ambasadorių Earlą Anthony Wayne'ą, bet kol kas neskelbiama, kada šis susitikimas įvyks.

Brazilijos Senatas planuoja paskirti specialų komitetą, kuris tirtų įtarimus dėl JAV šnipinėjimo šioje Pietų Amerikos valstybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?