Brazilija atšaukia pasiruošimą prezidentės kelionei į JAV

Brazilijos prezidentė Dilma

Brazilijos prezidentė D.Rousseff atšaukė pradėtą pasirengimą vizitui į Jungtines Valstijas.<br>AP nuotr.
Brazilijos prezidentė D.Rousseff atšaukė pradėtą pasirengimą vizitui į Jungtines Valstijas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2013, 7:49 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:10 PM

D.Rousseff atstovė informavo, kad Brazilijos delegacijos kelionė, kurios tikslas - pasiruošti prezidentės spalio 23 dienos vizitui į Vašingtoną, „buvo atšaukta“.

Priežasties, dėl kurios ši kelionė neįvyks, atstovė nenurodė, tačiau anksčiau Brazilija pareikalavo Vašingtono pasiaiškinimo dėl pranešimų, esą amerikiečių Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) šnipinėjo brazilų ir meksikiečių prezidentų bendravimą.

JAV žurnalistas Glennas Greenwaldas, kuris gavo slaptų bylų iš NSA paslaptis nutekinusio Edwardo Snowdeno, televizijai „Globo“ sekmadienį sakė, kad NSA sekė D.Rousseff naudojimąsi internetu.

NSA naudota programa leido matyti visą prezidentės ir jos darbuotojų internete naršytą turinį, taip pat šnipinėti jos telefoninius pokalbius ir bendravimą socialiniuose tinkluose, sakė Rio de Žaneire gyvenantis žurnalistas.

Po šių pranešimų Brazilija ir Meksika pareikalavo pasiaiškinimo iš jų šalyse reziduojančių JAV ambasadorių.

Brazilijos užsienio reikalų ministras Luisas Figueiredo sakė, kad prezidentės Dilmos Rousseff naudojimosi internetu duomenų perėmimas, apie kurį pranešė JAV žurnalistas, jei bus įrodytas, „reiškia nepriimtiną ir neleistiną Brazilijos suverenumo pažeidimą“.

Savo ruožtu Meksikos vadovas Enrique Pena Nieto pareiškė, kad šį klausimą iškels susitikęs su JAV prezidentu Baracku Obama Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikime Rusijoje. Jame dalyvaus ir D.Rousseff.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.