Olandijos valstybė kalta dėl trijų bosnių mirties

Olandijos valstybė yra atsakinga

Hasanas Nuhanovičius, kurio tėvą, motiną ir brolį nužudė Bosnijos serbų pajėgos, kai olandų taikdariai išvarė juos iš JT bazės, gali siekti kompensacijos iš Olandijos valstybės.<br>AP nuotr.
Hasanas Nuhanovičius, kurio tėvą, motiną ir brolį nužudė Bosnijos serbų pajėgos, kai olandų taikdariai išvarė juos iš JT bazės, gali siekti kompensacijos iš Olandijos valstybės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 6, 2013, 3:27 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:50 PM

„(Apeliacinio) teismo sprendimas paliekamas galioti“, - sakė teisėjas Florisas Bakelsas.

Jam paskelbus sprendimą aukų giminaičiai puolė į ašaras ir apkabino vienas kitą.

Galutinis sprendimas šioje ilgoje byloje reiškia, kad buvęs JT vertėjas Hasanas Nuhanovičius, kurio tėvą, motiną ir brolį nužudė Bosnijos serbų pajėgos, kai olandų taikdariai išvarė juos iš JT bazės, gali siekti kompensacijos iš Olandijos valstybės.

Teismo sprendimas taip pat taikomas kito toje bazėje dirbusio darbininko, elektriko Rizo Mustafičiaus, kuris pasiųstas į Bosnijos serbų pajėgų rankas taip pat buvo nužudytas, giminaičiams.

H.Nuhanovičiaus motina Nasiha buvo nužudyta, bet jos mirtis nebuvo minimos bylos dalis.

Trys byloje minimi vyrai buvo tarp beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų, kuriuos išžudė Bosnijos serbų generolo Ratko Mladičiaus vadovaujamos pajėgos, kurios nepaisydamos lengvai ginkluotų olandų taikdarių 1995 metų liepą, per trejus metus trukusį Bosnijos pilietinį karą, užėmė tą neva saugų anklavą.

Penktadienio posėdis Hagoje yra dešimtmetį trukusios bylos kulminacija. Bylą 2003 metais iškėlė Nuhanovičių ir R.Mustafičiaus giminaičiai, tvirtinantys, kad tie trys vyrai, kurie visi dirbo olandų bataliono bazėje, galėjo būti išgelbėti nuo tų didžiausių Europos žudynių po Antrojo pasaulinio karo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.