Šiaurės Korėja pompastišku paradu minėjo įkūrimo 65-metį

Plazda raudonos vėliavos, koja į koją darniai žygiuoja kariškiai, iš tribūnos mojuoja vadai. Tai – ne komunistinė praeitis, o pirmadienį vykęs Šiaurės Korėjos įkūrimo 65 metų sukakties minėjimas. Suprantama, tribūnoje pasirodė ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas, tačiau jokios viešos sveikinimo kalbos nepasakė, praneša AP.

Kariniame parade Pchenjano Kim Il-sungo aikštėje dalyvavo daugiausia rezerviniai kariai.<br>AP nuotr.
Kariniame parade Pchenjano Kim Il-sungo aikštėje dalyvavo daugiausia rezerviniai kariai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2013, 3:47 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:00 PM

Apsuptas generolų ir aukštų valstybės pareigūnų, jis stovėjo tribūnoje ir iš viršaus stebėjo paradą. Šalia sustojusi minia žiūrovų, laikančių spalvotus plakatus, šaukė ir sveikino pražygiuojančius karius.

Kariniame parade Pchenjano Kim Il-sungo aikštėje dalyvavo daugiausia rezerviniai kariai. Nesimatė sunkiosios artilerijos, tankų ir raketų, kurios buvo išvežtos į gatves liepą, minint 1953 m. paliaubas, kuriomis pasibaigė karo veiksmai Korėjos pusiasalyje.

Beje, Kim Jong-unas kalbos nesakė ir liepą.

Pastaruoju metu Šiaurės Korėja rodo vis didesnį norą derėtis su Pietų Korėja, pastangas atkurti bendrą pramoninį kompleksą ir leisti susitikti šeimoms, išskirtoms 1950–1953 m. Korėjos karo. Tačiau JAV atžvilgiu Šiaurės Korėjos retorika išlieka griežta.

Paskutinę minutę buvo atšauktas aukšto JAV pareigūno vizitas. Pareigūnas ketino derėtis dėl Amerikos misionieriaus, Šiaurės Korėjoje nuteisto 15 metų sunkiųjų darbų, paleidimo.

45 metų misionierius Kennethas Bae neseniai dėl prastos sveikatos buvo perkeltas į ligoninę. Šiaurės Korėja teigia, kad atšaukė kvietimą JAV pareigūnui dėl to, kad Vašingtonas sugadino atmosferą deryboms bendrais su Pietų Korėja kariniais bandymais.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.