Už gandų skleidimą internete – iki 3 metų kalėjimo

Toks likimas laukia neatsargių Kinijos internautų, kurie aktyviai reiškiasi socialinėje žiniasklaidoje. Tad panašu, kad jų vykdoma korumpuotų pareigūnų medžioklė virsta jų pačių medžiokle. Internete paskelbtas gandas (arba valdžiai nepatogi tiesa) bus laikomas nusikaltimu, jeigu kiti interneto vartotojai jį pasidalins bent 500 kartų. Už šmeižtą bus baudžiami ir tie, kurių „šmeižikiškos“ žinutės bus peržiūrėtos bent 5 tūkst. kartų. Naujoji tvarka įsigaliojo nuo šios savaitės.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-09-11 10:50, atnaujinta 2018-02-22 08:19

Tai - prieš vadinamus „internetinius gandus“ nukreiptos kampanijos dalis. Valdančiųjų komunistų kontroliuojama žiniasklaida tvirtina, kad kinų tinklaraštininkai nori pakenkti socializmui ir Komunistų partijai. Skelbdami melus ir negatyvias žinias jie esą propaguoja nepageidaujamas vakarietiškas vertybes.

Kritikai tokį valdžios žingsnį įvertino kaip siekį suvaržyti žodžio laisvę, kurią jiems suteikė internetas ir socialinė žiniasklaida. Tai tapo nauja galimybe žmonėms dalintis ir gauti informaciją.

Daugybė įžymių Kinijos žmonių – nuo popžvaigždžių iki mokslininkų ir verslo galiūnų – socialiniuose tinkluose susikūrė paskyras, kuriose siekė atkreipti dėmesį į socialinius neteisingumus ir abejoti vyriausybės politika.

Suėmė už klaidingai nurodytą aukų skaičių

Tačiau nuo kovo mėnesio, kuomet iš 10 metų šalį valdžiusio prezidento Hu Jintao kitam dešimtmečiui postą perėmė Xi Jinpingas, Pekinas pradėjo stiprinti internetinės žiniasklaidos kontrolę.

Dar rugpjūtį populiarūs šalies tinklaraštininkai buvo sukviesti į Pekiną, kur privalėjo pasižadėti laikytis 7 standartų: paklusti įstatymams, palaikyti socialistinę santvarką, saugoti nacionalinius interesus, ginti asmenines teises, laikytis visuomeninės tvarkos, gerbti moralę ir užtikrinti faktų tikslumą.

Per tą laiką policija įvykdė reidus šimtų interneto vartotojų namuose ir apkaltino juos interneto gandų skleidimu.

Vienas žurnalistas centrinėje Kinijoje buvo suimtas po to, kai internete paskelbė, kad vienas aukšto rango pareigūnas apleido savo darbą.

Kitas vyras buvo sulaikytas pietų Kinijoje po to, kai savo mikrodienoraštyje pranešė, jog vienoje automobilių avarijoje žuvo 16 žmonių. Iš tikrųjų žuvusiųjų buvo 10.

Įstatymas saugos žodžio laisvę?

Pagal naująsias taisyklės, kurias išleido Aukščiausiasis liaudies teismas ir Generalinė liaudies prokuratūra, internautai bus baudžiami už „rimtus nusižengimus“, kai jų paskelbta informacija padarys socialinę ir finansinę žalą.

Valstybinė naujienų agentūra patikslino, kad teisėsauga taikysis į tuos, kurie bandys internete ką nors apšmeižti arba šantažuoti.

„Tam tikrais atvejais netgi buvo suardyta visuomeninė tvarka ir išprovokavo neramumus“, - tariamas blogybes vardijo agentūra.

Kinijos centrinė televizija netgi pranešė, jog naujoji tvarka apsaugos žodžio laisvę ir apgins žmones nuo internetinių nusikaltimų.

Tačiau kai kurie tinklaraštininkai jau pradėjo ieškoti galimybių, kaip apeiti įstatymą. Pavyzdžiui, jie siūlo internetinių tinklaraščių administratoriams sukurti apribojimą, kad žinute nebūtų galima pasidalinti daugiau kaip 500 kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.