Šimtametis nesijautė ypatingas

JAV Niujorko valstijoje mirė seniausias pasaulio vyras. Savamokslis muzikantas, angliakasys ir žaidimų kortomis entuziastas Salustiano Sanchezas-Blazquezas sulaukė 112 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:23 AM

Iš Ispanijos kilęs S.Sanchezas-Blazquezas mirė slaugos namuose Grand Ailande. Seniausiu pasaulio vyru jis tapo birželį, kai mirė japonas Jiroemonas Kimura, kuriam buvo 116 metų.

1901-aisiais nedideliame Ispanijos kaime gimęs vyras buvo žinomas dėl pomėgio groti retu vėjo instrumentu – dulzaina. Jis nuolat pasirodydavo vestuvėse ir kitose kaimo šventėse.

17-metis S.Sanchezas-Blazquezas su vyresnėliu broliu ir dar keliais draugais išvyko gyventi į Kubą, kur darbavosi cukranendrių laukuose.

Galiausiai 1920 metais jaunasis ispanas pasiekė JAV. Iš pradžių jis įsidarbino anglių kasykloje Kentukyje, o tuomet persikraustė į Najagara Folsą Niujorko valstijoje.

S.Sanchezas-Blazquezas vedė 1934-aisiais, kai užsidirbo daugiau pinigų triūsdamas statybose ir kituose pramoniniuose objektuose.

Išgarsėti S.Sanchezas-Blazquezas, kuris artimųjų ir draugų buvo vadinamas Mažyliu, nesitikėjo.

Guinnesso pasaulio rekordų knygos rengėjams jis anksčiau šiemet teigė nieko ypatingo nepadaręs, kad gautų tiek dėmesio, – tiesiog gyvenęs ilgiau nei daugelis kitų žmonių.

„Jis man visada sakydavo: „Aš esu senis, tad daugiau apie tai kalbėti neverta”, – prisiminė jo 69 metų dukra Irene Johnson, 2007-aisiais tėvą apgyvendinusi slaugos namuose.

„Su tėvu gyvenau 19 metų, nuo 1988-ųjų, kai mirė mama.

Stengiausi, kad jis jaustųsi patogiai. Nenorėjome jo kur nors išsiųsti vien dėl jo amžiaus”, – teigė I.Johnson.

S.Sanchezas-Blazquezas yra sakęs, kad jo ilgaamžiškumo paslaptis – vienas bananas ir šešios analgetikų tabletės per dieną.

Tiesa, velionio dukra nesutinka: „Aš manau, kad jis tiesiog buvo nepriklausomas, užsispyręs žmogus.”

S.Sanchezas-Blazquezas taip pat užaugino sūnų Johną.

Giminės liniją toliau tęsia septyni anūkai, 15 proanūkių ir penki proproanūkiai.

Kaip skelbiama Guinnesso pasaulio rekordų knygoje, seniausias pasaulio žmogus šiuo metu yra japonė Misao Okawa. Jai – 115 metų.

Gerontologijos specialisto Roberto Youngo teigimu, 90 proc. žmonių, kurie yra sulaukę 100 metų, yra moterys. Pavyzdžiui, S.Sanchezas-Blazquezas buvo vienintelis 1901 metais gimęs ir iki šių metų išgyvenęs vyras. (AP, „Reuters”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas