Rasistas – ir jis tuo didžiuojasi

Šiais laikais ne vienas toleranciją įvardija kaip didžiulę vertybę. Bet perrinkimo siekiantis Aukštutinio Nazareto meras Shimonas Gafsou žmones į savo pusę patraukti bando rasistiniais šūkiais.

Izraelietis Sh.Gafsou didžiuojasi savo rasistinėmis pažiūromis.
Izraelietis Sh.Gafsou didžiuojasi savo rasistinėmis pažiūromis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:30 AM

Ir atrodo, kad ši strategija pasitvirtina. Prasidėjus Aukštutinio Nazareto vadovo rinkimų kampanijai iš pažiūros daug kam atrodė, kad Sh.Gafsou tapo neapykantos kurstytojų ir rasistinių pareiškimų taikiniu. Remdamasis „The Daily Telegraph” apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

„Sh.Gafsou yra rasistas padugnė ir bendruomenės triukšmadarys. Jis šiurkščiai trypia piliečių arabų pagrindines teises gyventi, kur jie nori, ir pirkti žemes, kurios bet kuriuo atveju yra jų ir buvo pavogtos iš jų jėga”, – skelbiama viename plakatų.

Nenuostabu, kad pareigūnai kreipėsi į Sh.Gafsou norėdami pranešti, jog į jį nusitaikė rasizmo kurstytojai. Bet tai, ką policija išgirdo iš perrinkimo siekiančio mero lūpų, juos nustebino.

Sh.Gafsou prisipažino, kad jis pats surengė viešą savo puolimą.

Politikas pasirūpino, kad svarbiausiose miesto vietose kabančiuose plakatuose puikuotųsi jo nuožmiausių kritikų kada nors pasakyti žodžiai.

Nepaisant nepatogumų, patirtų paaiškėjus tiesai, Sh.Gafsou strategija atsipirko. Meras ne tik sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio, bet ir parama jam nuomonių apklausose šoktelėjo 7 procentais.

Tiesa, kritikai tvirtina, kad žydas Sh.Gafsou tyčia kursto nesutarimus etniškai mišriame Aukštutiniame Nazarete, nes nori prieš spalio 22-osios rinkimus į savo pusę privilioti dešiniųjų pažiūrų žydų balsus.

Net ir tada, kai Sh.Gafsou pakeitė skandalinguosius plakatus kitais, žmogaus teisių grupių ir paprastų gyventojų aistros mažai tenurimo. Dėl rasistinių politiko šūkių jau kreiptasi ir į generalinį prokurorą.

„Aukštutinis Nazaretas amžinai žydų”, – skelbia vienas perrinkimo siekiančio mero šūkis. „Daugiau nepritarsime įstatymui, kuris kiekvienam piliečiui leidžia gyventi ten, kur jis nori”, „Neleisiu jiems pastatyti mokyklos arabams”, – skelbiama kituose politiko plakatuose.

Pats Sh.Gafsou tikina, kad apie tai, ką jis skelbia, galvoja 90 proc. Izraelio miestų ir miestelių vadovų žydų. Tačiau tik 2–3 proc. jų esą drįsta tai pareikšti viešai.

Aukštutinis Nazaretas 1954 m. įkurtas kaip žydų gyvenvietė greta arabiškojo Nazareto. 18 proc. jo gyventojų yra nežydai. (, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.