Australijos premjeras kratosi pamišusio vienuolio įvaizdžio

Australijos

55 metų T.Abbottas anksčiau garsėjo kaip kietas politikas iš Liberalų partijos, nebijantis sakyti, ką galvoja, ir kartais suklumpantis dėl kokio nors netakto.<br>AP nuotr.
55 metų T.Abbottas anksčiau garsėjo kaip kietas politikas iš Liberalų partijos, nebijantis sakyti, ką galvoja, ir kartais suklumpantis dėl kokio nors netakto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-09-18 13:19, atnaujinta 2018-02-22 02:12

Trečiadienį T.Abbottas įgyvendino seniai puoselėtas ambicijas ir Kanberoje buvo prisaikdintas premjeru - praėjus 11-ai dienų po užtikrintos rinkimų pergalės, kuri užbaigė šešerius metus trukusį leiboristų valdymą.

„Mes sieksime valdyti dėl visų australų, - sakė T.Abbottas. - Labai pasistengsime nieko nepalikti nuošalyje“.

55 metų T.Abbottas anksčiau garsėjo kaip kietas politikas iš Liberalų partijos, nebijantis sakyti, ką galvoja, ir kartais suklumpantis dėl kokio nors netakto.

Jo rinkimų kampanija taip pat nebuvo apsaugota nuo žodinių klaidų, pavyzdžiui, susirūpinimą sukėlė jo komentaras apie vienos jo kandidatės „seksualinį patrauklumą“ ir konflikto Sirijoje apibūdinimas „blogieji prieš bloguosius“.

Tačiau šis politikos veteranas, kurį buvusi leiboristų premjerė Julia Gillard per vieną tiradą parlamente prieš mizoginiją pavadino seksistu, pataisė savo įvaizdį.

Jis reguliariai pasirodo su žmona ir trimis užaugusiomis dukterimis, kalbėjo, kad yra artimas su seserimi lesbiete, ir net pripažino, kad yra britų istorinio serialo „Dauntono abatija“ gerbėjas.

„Tikrai esu pasakęs dalykų, kurių dabar nesakyčiau“, - anksčiau šiais metais sakė T.Abbottas televizijos laidai „60 Minutes“, turėdamas omenyje savo komentarus, išsakytus per savo karjerą, pradedant studentiška politika.

„Esu pasakęs dalykų, kuriais tada tikėjau, bet dabar nebetikiu. Nes kaip ir visi žmonės, ilgai buvę, ypač, viešajame gyvenime, pasikeičiau ir, norėčiau galvoti, subrendau“, - sakė jis.

T.Abbotto 2010 metų rinkimų kampanija buvo nesėkminga, po rinkimų jėgos parlamente pasiskirstė vienodai, o jo Liberalų ir Nacionalinės partijų koalicija galiausiai atsidūrė opozicijoje, kai trys nepriklausomi deputatai ir žalieji parėmė jo varžovę, leiboristę J.Gillard, kuri taip įgijo daugumą.

Tačiau ir tada viskas buvo kitaip nei per ankstesnius rinkimus vos trejais metais anksčiau, kai konservatorių premjerą Johną Howardą įveikė leiboristas Kevinas Ruddas.

Nors beveik visą savo gyvenimą norėjo tapti premjeru, T.Abbottas vos vieno balso persvara Liberalų partijos lyderiu buvo išrinktas tik 2009 metų gruodį, o tą jo pergalę Kanberoje, kaip pranešama, pasitiko „priblokšta tyla“.

Tačiau jis laikėsi savo kurso, pirmiausia tada, kai leiboristai 2010-aisiais nuvertė premjerą K.Ruddą ir pakeitė jį J.Gillard, ir vėliau, kai J.Gillard populiarumas taip smuko, kad birželio pabaigoje leiboristai vėl susigrąžino K.Ruddą.

Anthony Johnas Abbottas gimė 1957 metais Londone, australų šeimoje. Jis augo Australijoje, studijavo Sidnėjaus universitete, o paskui gavo Rhodeso stipendiją studijuoti Oksfordo universitete.

Jis trumpai mokėsi kunigų seminarijoje, o paskui tapo žurnalistu ir ėmė siekti politinės karjeros. 1994 metais jis buvo išrinktas į parlamentą ir iškilo iki sveikatos apsaugos ministro J.Howardo vyriausybėje.

Oksforde jis užsiiminėdavo boksu, o dabar Australijos miškų gaisrų sezonu darbuojasi savanoriu ugniagesių tarnyboje ir dar savanoriškai dirba gelbėtoju paplūdimiuose netoli savo namų Sidnėjaus šiaurėje.

Jis dažnai pasirodo su laikros dviratininko šortais ar trumpomis maudymosi glaudėmis.

Dėl savo tiesių kalbų praeityje jis turėjo problemų, pavyzdžiui, dėl komentaro, jog įrodymai, kad dėl klimato kaitos kalta žmonija, yra „visiška nesąmonė“.

Jo sprendimas į savo 19 narių ministrų kabinetą įtraukti tik vieną moterį - užsienio reikalų ministrę Julie Bishop - taip pat sulaukė kritikos.

Tačiau kaip anksčiau šį mėnesį rašė Australijos katalikiškojo universiteto prorektorius Gregas Cravenas, T.Abbottas jau seniai yra leiboristų kampanijos taikinys, vaizduojamas „netikroviška karikatūra“.

Iš tikrųjų T.Abbottas, kokį pažinojęs G.Cravenas, buvo žmogus, kuriam „nuoširdžiai patinka vadinti žmones „bičiuliais“ ir (kuris) antklodėmis gesina miškų gaisrus“.

„Labai religingas žmogus, kuris yra labai pragmatiškas, ir filosofiškai, ir pagal temperamentą. Socialinis konservatorius, kurio dešiniųjų principai nebūtinai labai apima ekonomiką ir kuris asmeniškai yra labai tolerantiškas“, - apie naująjį premjerą rašė prorektorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.