Meksikoje purvo nuošliauža palaidojo kaimą

Iš naujo

Smarkių liūčių sukelta purvo nuošliauža palaidojo vieną kaimą.<br>AP nuotr.
Smarkių liūčių sukelta purvo nuošliauža palaidojo vieną kaimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:13 AM

Uraganas „Manuel“ slenka palei Sinaloa valstijos pakrantę, nešdamas smarkius vėjus, kurių greitis siekia 120 kilometrų per valandą, grasindamas sukelti žaibiškų potvynių ir žemės nuošliaužų, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras.

Anksčiau šią savaitę „Manuel“ talžė Meksikos Ramiojo vandenyno pietvakarinę pakrantę, būdamas atogrąžų audra, o kita audra - „Ingrid“ - slinko per rytinę šalies dalį. Toks dvigubas puolimas nebuvo stebimas nuo 1958 metų.

Dėl audrų buvo apgadinti tiltai, upės išsiliejo iš krantų ir buvo apsemta pusė Ramiojo vandenyno pakrantės kurorto Akapulko, kur įstrigo dešimtys tūkstančių užsieniečių turistų. Dalį jų teko evakuoti oru, o plėšikautojai mieste siaubė parduotuves.

Kaip praneša pareigūnai, aukų skaičius 12 iš 32 valstijų padidėjo iki 80, tačiau jis gali dar labiau išaugti, nes buvo paskelbta, kad didžiulė purvo nuošliauža palaidojo vieną kalnų kaimą pietvakarinėje Gerero valstijoje.

Prezidentas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Nietas) sakė, kad 58 žmonės laikomi dingusiais po „didelės žemės nuošliaužos“, užgriuvusios į vakarus nuo Akapulko esantį atokų La Pintada, turintį apie 400 gyventojų.

„Kol kas nesame tikri, kiek žmonių yra įstrigę po dumblu“, - pažymėjo E.Pena Nieto.

Atojak de Alvareso savivaldybės, kuriai priklauso La Pintada, meras Ediberto Tabarezas (Edibertas Tabaresas), duodamas interviu telefonu naujienų agentūrai AFP, sakė, kad ten rasta bent 15 lavonų.

Pasak E.Tabarezo padėtis La Pintadoje „itin kritinė“ - nuošliauža sugriovė daugiau nei 20 namų.

Į Akapulką evakuoti žmonės pasakojo AFP, kad kaimo gyventojai pirmadienį buvo susirinkę pietų po nepriklausomybės dienos minėjimo, kai iš kalvų pasigirdo į griaustinį panašus trenksmas.

Tuomet purvo nuošliauža pradėjo griauti namus, bažnyčią ir mokyklas, o žmonės spruko gelbėdamiesi, sakė gyventojai, išgabenti į vieną konferencijų centrą, kuriame buvo įkurta prieglauda nukentėjusiems nuo audros.

Vidaus reikalų ministras Miguelis Angelis Osorio Chongas (Migelis Anchelis Osorijas Čongas) nurodė, kad 334 žmonės - daugiausiai moterys, vaikai ir senyvo amžiaus gyventojai - buvo evakuoti policijos sraigtasparniais, o dar 45 vyrai praleido naktį La Pintadoje, laukdami, kol bus išgabenti ketvirtadienį.

M.A.Osorio Chongas sakė, kad aukų paieškos prasidės tik ketvirtadienį, nes toje vietovėje dirbti vis dar pavojinga: nuošliaužos atidengtą šlaitą plauna vanduo, todėl gali susidaryti dar vienas purvo srautas.

Audros paveikė apie 220 tūkst. žmonių visoje šalyje ir apgadino apie 35 tūkst. namų, pranešė pareigūnai.

Stichijos siautėjimas išprovokavo panikos apimtų pirkėjų antplūdį prekybos centruose, o tūkstančiai gyventojų siaubė vandens apsemtas parduotuves, nešdami iš jų televizorius, maistą ir netgi šaldytuvus.

Tūkstančiai nevilties apimtų ir išsekusių turistų laukė ilgose eilėse prie karinių transporto lėktuvų vienoje oro pajėgų bazėje, šaukdami ant tų, kurie mėgindavo prasmukti be eilės.

Pyktis dar labiau padidėjo, kai buvo suformuota trumpesnė atskira eilė turtingesniems turistams, užsisakiusiems skrydžius privačiais lėktuvais.

Civilinio oro uosto terminalas buvo užlietas iki kelių siekiančio drumzlino vandens, tačiau komercinės oro bendrovės „Aeromexico“ ir „Interjet“ nuo antradienio organizavo specialius skrydžius, nors oro uoste neveikė radarai.

Daugiau nei 5 tūkst. žmonių buvo išskraidinti nuo antradienio, o pareigūnai tikisi, kad iki ketvirtadienio bus evakuoti 15 000.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.