S.Berlusconi galvoja dalyvauti EP rinkimuose Estijoje

Buvęs Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi galvoja apie dalyvavimą Europos Parlamento (EP) rinkimuose Estijoje, kur negalioja Italijos įstatymai, neleidžiantys jam dalyvauti rinkimuose, praneša „EurActiv“.

Italijos laikraštis „Il Messaggero“ rašo, kad šiam S.Berlusconi sumanymui pritaria vis daugiau jo politinių bendražygių.<br>AP nuotr.
Italijos laikraštis „Il Messaggero“ rašo, kad šiam S.Berlusconi sumanymui pritaria vis daugiau jo politinių bendražygių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2013, 9:43 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:26 AM

Italijos laikraštis „Il Messaggero“ rašo, kad šiam S.Berlusconi sumanymui pritaria vis daugiau jo politinių bendražygių. Italijoje įstatymas neleidžia asmenims, nuteistiems kalėti ilgiau nei dvejus metus, dalyvauti politiniuose rinkimuose. Rugpjūčio 1 dieną S.Berlusconi buvo nuteistas kalėti ketverius metus už sukčiavimą.

Pagal pernai premjero Mario Monti vyriausybės priimtą įstatymą S.Berlusconi gali netekti ir savo senatoriaus mandato. S.Berlusconi teigia, kad teismo sprendimas buvo politiškai motyvuotas, ir planuoja kreiptis į Italijos Konstitucinį teismą. S.Berlusconi jau kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) Strasbūre.

„Il Mesaaggero“ rašo, kad S.Berlusconi gali dalyvauti EP rinkimuose Estijoje, kur įsikūrė jo artimas draugas, turtingas verslininkas Ernesto Preatoni. E.Preatoni priklauso bendrovė „Domina Vacanze Group“, kuri pardavinėja stambų turistinį turtą Italijoje ir Egipte.

EP rinkimų sistemoje nėra teisės akto, draudžiančio asmeniui būti išrinktam EP nariu kitoje šalyje. Tai net nebūtų pirmas kartas, kai Italijos politikas dalyvauja rinkimuose Baltijos šalyje. Italas žurnalistas Giulietto Chiesa, kuris anksčiau dirbo korespondentu Maskvoje, 2009 metais Latvijoje buvo kandidatas sąraše, atstovaujančiame rusų etninę mažumai. Jis nebuvo išrinktas, nes jo politinė grupė pagal surinktą balsų skaičių į EP galėjo išsiųsti tik vieną žmogų.

Be to, tai nebūtų pirmas kartas, kai įtakingi asmenys dalyvauja EP rinkimuose, kad įgautų teisinę neliečiamybę. Kaip primena „EurActiv“, milijonierius verslininkas ir buvęs Lietuvos ūkio ministras Viktoras Uspaskichas, kuris buvo išrinktas 2009 metais, rinkimuose dalyvavo daugiausia dėl to, kad išvengtų baudžiamosios bylos dėl mokesčių pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.