Arktyje sulaikytą „Greenpeace“ laivą rusai velka į Murmanską

Laivas „Greenpeace“ šiuo metu yra Barenco jūroje.

Rusijos pareigūnai į „Greenpeace“ elgesį reagavo labai rimtai.<br>AP nuotr.
Rusijos pareigūnai į „Greenpeace“ elgesį reagavo labai rimtai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, "Interfax", ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2013, 6:50 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:35 PM

Laivo kapitonas atsisakė vesti „Arctic Sunrise“, todėl į sulaikymo rajoną atplaukė Rusijos pasienio tarnybos laivas, kad nuvilktų ledlaužį į Murmansko uostą. Kelionė truks tris ar keturias dienas.

Ledlaužyje esanti aktyvistė Faiza Oulahsen ketvirtadienį vakare sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad apie 15 ginkluotų vyrų išsilaipino ledlaužyje „Arctic Sunrise“ ir agresyviai suvarė 29 aktyvistus į vieną patalpą. Kapitonas laikoma atskirai kapitono tiltelyje.

„Jie panaudojo smurtą prieš mus, jie mušė, spardė, stumdė žmones“, – sakė ji telefonu iš laivo.

Trečiadienį buvo sulaikyti dar du aplinkosaugininkų aktyvistai, mėginę išlipti ant gręžimo jūroje platformos, kuri priklauso Rusijos dujų koncernui „Gazprom“.

Rusijos pasienio tarnyba yra pavaldi Federalinei saugumo tarnybai (FST), buvusio sovietų KGB paveldėtojai.

FST atstovė Murmansko regione Lilija Moroz penktadienį sakė radijui „Ekho Moskvy“, kad sulaikytiems gali būti pateikti kaltinimai terorizmu ir neteisėtais moksliniais tyrimais.

Pagal Rusijos įstatymus kaltinamieji terorizmu gali būti nuteisti kalėti iki 10 metų, jeigu asmuo nebuvo ginkluotas.

„Greenpeace“ atstovai sako negalėję susisiekti su minėtais aktyvistais nuo ketvirtadienio vakaro ir negavę oficialaus patvirtinimo apie kaltinimus jiems. Tačiau pažymima, kad šis laivo sulaikymas yra pirmas per pastaruosius du dešimtmečius.

„Akivaizdus žmonių sulaikymas prieš jų valią, – sakė „Greenpeace“ energijos skyriaus Rusijoje vadovas Vladimiras Čuprovas. – Terorizmas yra labai sunkus nusikaltimas“.

Tuo tarpu naujienų agentūrai „Interfax“ telefonu iš laivo „Arctic Sunrise“ paskambinęs „Greenpeace“ ekspertas Romanas Dolgovas sakė, kad ledlaužį visiškai kontroliuoja rusų pasieniečiai.

„Mes ne laisvi. Visi 27 žmonės yra valgykloje. Mums leidžiama nueiti į tualetą ir pasiimti cigarečių“, – sakė jis.

„Laivo kapitoną tardo. Mums pareiškė gana rimtus kaltinimus – terorizmu, neteisėta mokslo tyrimų veikla. Visi tie kaltinimai absurdiški. Mes vykdėme taikią protesto akciją“, – pabrėžė L.Dolgovas.

Laivas „Greenpeace“ šiuo metu yra Barenco jūroje.

Penktadienį „Greenpeace“ aktyvistai planuoja akcijas prie Rusijos ambasadų ir prekybos atstovybių, kad pademonstruotų solidarumą su „Arctic Sunrise“ ekologais, sakė V.Čuprovas.

Aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ paragino Rusiją paleisti Arktyje užimtą laivą, kuriame yra 30 aktyvistų, skelbia BBC.

Rusijos pakrantės sargyba tempia „Arctic Sunrise“ laivą į Murmansko miestą. Ši operacija turėtų užtrukti kelias dienas.

Trečiadienį keturi „Greenpeace“ aktyvistai mėgino iš „Arctic Sunrise“ išsilaipinti į Rusijos kompanijai „Gazprom“ priklausančią naftos gavybos platformą Arktyje. Rusijos pakrančių apsaugos laivo įgula paleido įspėjamąją ugnį.

Rusija apkaltino „Greenpeace“ platformos zonos pažeidimu, tačiau grupė tvirtina, kad jos laivas buvo tarptautiniuose vandenyse.

„Greenpeace“ paviešino nuotraukas, kuriose į Nyderlandų vėliavą iškėlusį laivą virvėmis iš sraigtasparnių nusileidę Rusijos saugumo pareigūnai į aktyvistus laiko nukreipę ginklus ir peilius.

„Mūsų aktyvistų saugumas yra prioritetas, ir mes stengiamės išsiaiškinti, kas jiems gresia, - sakė „Greenpeace“ kampanijos Arktyje vadovas Benas Ayliffe. - Jie nieko tokio nepadarė, kad sukeltų tokią agresiją. Jie visą laiką buvo taikūs“.

Tarp sulaikytos aktyvistų grupės - šeši britai.

Murmansko regiono pasienio sargybos atstovė sakė vietos žiniasklaidai, kad „Arctic Sunrise“ kapitonas jau buvo apklaustas, o aktyvistų laukia teismas dėl „tolimesnių teisinių procedūrų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.