Rusai užgrobė žaliųjų laivą

Drąsias ir dažnai įžūlias akcijas pasaulyje rengianti gamtosaugos organizacija „Greenpeace” galėjo įsitikinti, kad su Rusija menki juokai. Rusai šturmavo ir užėmė jiems trukdantį žaliųjų laivą.

Į „Gazprom” priklausančią naftos platformą pasikėsinusius „Greenpeace” aktyvistus rusų pareigūnai (dešinėje) sustabdė, o po to pagrobė.<br>„Reuters” nuotr.
Į „Gazprom” priklausančią naftos platformą pasikėsinusius „Greenpeace” aktyvistus rusų pareigūnai (dešinėje) sustabdė, o po to pagrobė.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 21, 2013, 10:08 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:18 PM

Aplinkosaugos aktyvistai iš „Greenpeace” tikriausiai manė, kad jiems nieko nenutiks mėginant surengti provokaciją Arktyje esančioje Prirazlomnajos platformoje, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Tokių akcijų „Greenpeace” aktyvistai yra surengę ne vieną – tiek prieš naftos platformas, tiek prieš banginių medžiotojų laivus.

Ir pastarųjų įgulos nelabai ką galėdavo padaryti prieš virvėmis, kabliais ir transparantais apsikarsčiusius žaliųjų aktyvistus.

Tačiau šį kartą savo taikiniu pasirinkę rusų naftos platformą aktyvistai, regis, neįvertino Maskvos rūstybės ir ryžto. Iš pradžių valtimis prie naftos platformos prisiartinti mėginančius du „Greenpeace” atstovus sulaikė ir į savo laivą perkėlė Rusijos pakrančių apsauga.

O dar didesnė staigmena laukė „Greenpeace” priklausančio ledlaužio „Arctic Sunrise”.

30 šiame laive buvusių aktyvistų – britų, suomių, šveicarų nustėro, kai ketvirtadienio vakarą į laivo denį iš sraigtasparnio virvėmis nusileido būrys ginkluotų kaukėtų pareigūnų.

„Greenpeace” atstovai dar spėjo pasiųsti pagalbos signalą, kad jų laivą užgrobė Rusijos federalinės saugumo tarnybos agentai, o tada ryšys nutrūko. Manoma, kad rusų pareigūnai „Greenpeace” laivo įgulą uždarė į „Arctic Sunrise” kambuzą, o kapitoną jo tiltelyje nuolat saugo ginkluota sargyba.

Laivui liepta plaukti į Murmanską, kur žaliųjų aktyvistų greičiausiai laukia teismas už „agresyvius ir provokacinius veiksmus” prieš Rusijos bendrovei „Gazprom” priklausančią platformą.

Tiesa, žaliesiems galėjo baigtis ir blogiau.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Rusijos tarnybos demonstruoja nenorą terliotis su tikrais ar potencialiais užgrobėjais bei problemas keliančiais asmenimis jūroje.

2009-aisiais Rusijos laivynas šturmavo laivą „Arctic Sea”, o dar po metų prie Somalio krantų sulaikęs piratus, juos nuginklavo, įsodino į valtelę toli nuo kranto ir paleido dreifuoti be maisto, vandens ir navigacijos prietaisų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.