Irano ir JAV prezidentų susitikimas Niujorke neįvyks (papildyta)

Santykiuose su Iranu reikia išbandyti diplomatinį kelią

Iranas atmetė galimybę, kad šalies prezidentas susitiks su B.Obama.<br>AP nuotr.
Iranas atmetė galimybę, kad šalies prezidentas susitiks su B.Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-09-24 18:09, atnaujinta 2018-02-21 20:39

JAV pareigūnai pirmadienį neatmetė galimybės, kad prezidentų susitikimas įvyks. Vilčių, kad kelis dešimtmečius įtempti JAV ir Irano santykiai sušvelnės, teikė žinia, kad šią savaitę pirmą kartą dėl prieštaringai vertinamos Irano branduolinės programos tiesiogiai kalbėsis abiejų šalių užsienio reikalų ministrai.

Baltųjų rūmų duomenimis, JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry su kolega iš Irano Mohammedu Djawadu Sarifu susitiks vadinamosios 5+1 grupės susitikime Niujorke. Šie pokalbiai vyks ketvirtadienį.

Tačiau Irano užsienio reikalų ministerijos atstovė antradienį pareiškė, kad dvišalių J.Kerry ir M.Dj.Sarifo pokalbių nebus.

JAV ir Irano užsienio reikalų ministrų susitikimai yra labai reti, abi šalys nuo 1980 metų oficialiai nepalaiko diplomatinių santykių. Tada radikalūs studentai po Irano revoliucijos užėmė JAV ambasadą Teherane ir įkaitais paėmė 52 diplomatus.

Vakarai kaltina Iraną slapta kuriant branduolinį ginklą. Tarptautinė bendrija yra paskelbusi griežtas sankcijas Iranui, kuris kaltinimus neigia.

Santykiuose su Iranu reikia išbandyti diplomatinį kelią

Iranas turi imtis skaidrių ir įrodomų veiksmų, kad būtų išsklaidyti tarptautinio masto įtarinėjimai dėl Teherano branduolinės programos. Tai pareiškė B.Obama. 

Tačiau JT Generalinei Asamblėjai jis dar pasakė, kad reikia išbandyti „diplomatinį kelią“ branduolinei problemai sureguliuoti ir santykiams su Iranu pagerinti. 

„Kliūtys gali pasirodyti net per didelės, bet esu virtai įsitikinęs, kad diplomatinį kelią reikia iš bandyti“, – pareiškė B,Obama savo kalboje prieš naujojo Irano prezidento H.Rouhani pasisakymą šiame metiniame posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.