„Greenpeace“ aktyvistus Rusijos pareigūnai suvarė į kameras

Tarptautinės ekologinės

Antradienį Rusija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamo piratavimo, susijusio su 30 „Greenpeace“ aktyvistų, iš kurių keturi yra Rusijos piliečiai.<br>AP nuotr.
Antradienį Rusija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamo piratavimo, susijusio su 30 „Greenpeace“ aktyvistų, iš kurių keturi yra Rusijos piliečiai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 25, 2013, 1:44 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:05 PM

„Jie buvo perkelti į ikiteisminio arešto centrus“, – „Greenpeace“ aktyvistė Murmanske Jevgenija Beliakova sakė naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad tie 30 aktyvistų iš Rusijos ir užsienio buvo išvežti į kalėjimus Murmanske bei jo apylinkėse po apklausos antradienio vakarą.

Aplinkosaugos aktyvistai sakė, kad „Greenpeace“ ledlaužio įgulos nariams, kurie antradienį buvo atplukdyti į Murmanską, skirtas dviejų parų kardomasis areštas.

„Visi „Arctic Sunrise“ įgulos nariai buvo sulaikyti 48 valandoms. Procedūriniai dokumentai parengti tik penkiems iš jų. Dabar jie yra skirtingose sulaikymo įstaigose Murmanske ir Murmansko regione“, – „Greenpeace“ biuras Rusijoje trečiadienį informavo naujienų agentūrą „Interfax“.

Aktyvistai sakė, kad diplomatai ir advokatai dabar jau bus įleidžiami į Murmansko tiriamąjį komitetą, tačiau tyrėjai nepriima pareiškimų, kuriuose nurodoma, kad jie turi teisę atstovauti sulaikytųjų interesams.

Antradienį Rusija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamo piratavimo, susijusio su 30 „Greenpeace“ aktyvistų, iš kurių keturi yra Rusijos piliečiai. Jeigu ši byla būtų perduota teismui, kaltinamiesiems grėstų iki 15 metų laisvės atėmimo.

Šie aktyvistai buvo ledlaužyje „Arctic Sunrise“, kurį Rusijos saugumo tarnybos sulaikė praeitą savaitę ir atitempė į Murmanską. Kelionės metu įgulos nariai buvo užrakinti savo laive.

Tačiau antradienio pavakare jie buvo išvežti į miestą, kur buvo apklausti ir galiausiai perkelti į tardymo izoliatorius.

Ši „Greenpeace“ aktyvistų grupė mėgino atkreipti dėmesį į pavojų, keliamą Rusijos vadovaujamoms pastangoms įsisavinti Arkties gamtos išteklius, ledui šiame regione traukiantis dėl pasaulinio klimato atšilimo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad 30 tarptautinės žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ aktyvistų, kurie buvo suimti dėl vienos protesto akcijos Arkties vandenyne, nėra „piratai“, tačiau pažeidė tarptautines teisės normas.

„Nežinau detalių, kas ten nutiko, tačiau visiškai akivaizdu, kad jie, be abejo, nėra piratai. Tačiau formaliai jie mėgino užimti platformą“, – V.Putinas sakė tarptautiniame Arkties forume, vykstančiame šiauriniame Salechardo mieste, jo pasisakymą transliuojant televizijai.

„Mūsų teisėsaugos organai, mūsų pasieniečiai nežinojo, kas mėgina užimti platformą, prisidengdami organizacija „Greenpeace“. Ypač atsižvelgiant į pastaruosius kruvinus įvykius Kenijoje – juk visko galėjo nutikti. Kas užima – juk mes nežinome“, – aiškino prezidentas.

„Tačiau visiškai akivaizdu – tie žmonės pažeidė tarptautinės teisės normas“, – pridūrė jis.

Anksčiau šį mėnesį aktyvistai iš „Arctic Sunrise“ pripučiamomis valtimis priplaukė prie Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ gręžybos platformos Barenco jūroje, o du iš jų užkopė ant platformos šono.

Jie mėgino užkopti ant platformos, bet galiausiai nuslydo į ledinį vandenį ir buvo ištraukti Rusijos pakrančių sargybos pareigūnų.

Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentai kitą dieną perėmė aktyvistų ledlaužio kontrolę, išsilaipinę jame iš sraigtasparnio.

Šiuo metu ledlaužis stovi išmetęs inkarą netoli Murmansko uosto, kur buvo atitemptas Rusijos pasieniečių po minėto incidento.

Tiriamojo komiteto, kuris yra JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) atitikmuo Rusijoje, vadovas sakė, kad Murmansko srities teisėsaugos institucijos pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl piratavimo, „vykdyto organizuotos grupuotės“.

Tiriamojo komiteto atstovas Vladimiras Markinas perspėjo, kad aktyvistai bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn, kad ir kurios šalies piliečiai jie būtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo