Buvęs Liberijos diktatorius Ch.Tayloras kalės 50 metų

Viso teismo proceso metu Ch.Tayloras tvirtino esąs nekaltas.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-26 16:29, atnaujinta 2018-02-21 18:31

„Apeliaciniai rūmai patvirtina 50 metų kalėjimo bausmę ir nurodo ją pradėti vykdyti nedelsiant“, – paskelbė Specialiojo teismo Siera Leonei (SCSL) teisėjas George'as Kingas.

65 metų Ch.Tayloras praeitais metais buvo pripažintas kaltu dėl pagalbos sukilėliams kaimyninėje Siera Leonėje, kurie vykdė teroro kampaniją 1991–2002 metų pilietiniame kare, nusinešusiame apie 120 tūkst. gyvybių.

Ch.Tayloras mainais gaudavo „kruvinųjų deimantų“, kuriuos vergiškomis sąlygomis kasė vietos kaimiečiai.

Istorinis nuosprendis, skirtas Ch.Taylorui už 11 karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, buvo pirmasis, paskelbtas tarptautinio teismo buvusiam valstybės vadovui nuo nacių teismo Niurnberge 1946 metais.

„Apeliacijų Rūmai laikosi nuomonės, kad Teismo paskelbtas nuosprendis yra sąžiningas, atsižvelgiant į įvykdytų nusikaltimų visumą“, – pareiškė teisėjas iš Siera Leonės

G.Kingas pažymėjo, kad Ch.Tayloro advokatai „nesugebėjo pademonstruoti jokių klaidų Teismo pagrindime“.

Skaitant nutartį, Ch.Tayloras, kuris dėvėjo tamsų kostiumą, buvo pasirišęs aukso spalvos kaklaraištį, įsisegęs auksines rankogalių sąsagas ir užsidėjęs akinius nuo saulės paauksuotais rėmeliais, sėdėjo nejudėdamas.

Buvęs autoritarinis Vakarų Afrikos lyderis bus nedelsiant išsiųstas atlikti laisvės atėmimo bausmę – tikriausiai į kalėjimą Didžiojoje Britanijoje.

Ch.Tayloras buvo suimtas ir perkeltas į Hagą 2006 metais, baiminantis, kad gali kilti neramumų, jeigu jo byla būtų nagrinėjama Liberijoje.

Pernai gegužę buvo paskelbtas nuosprendis Ch.Tayloro byloje dėl „kai kurių šlykščiausių nusikaltimų per žmonijos istoriją“.

Būdamas Liberijos prezidentu 1997–2003 metais, Ch.Tayloras padėjo ir kurstė kaimyninėje šalyje veikusio Revoliucinio jungtinio fronto (RJF) sukilėlius, tiekdamas jiems ginklus ir šaudmenis.

Per tą konfliktą sukilėliai žudydavo, žagindavo ir laikydavo sekso vergus, kapodavo žmonėms galūnes ir versdavo kovoti jaunesnius nei 15 metų vaikus

Viso teismo proceso metu Ch.Tayloras tvirtino esąs nekaltas.

Sausį per apeliacinio teismo posėdį advokatai argumentavo, jog nėra jokių įrodymų, kad buvęs prezidentas žinojo apie Siera Leonės sukilėlių vykdomus žiaurius nusikaltimus arba kad jis teikė sukilėliams logistinę pagalbą, ginklus ir šaudmenis.

Nagrinėjant Ch.Tayloro bylą, žiniasklaidos dėmesio centre buvo atsidūrę epizodai, kai parodymus davė garsenybės, įskaitant aktorę Mią Farrow ir buvusią supermanekenę Naomi Campbell. Pastaroji kalbėjo apie „purvinus deimantus“, 1997 metais gautus dovanų po vieno labdaros pokylio, surengto tuomečio Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidento Nelsono Mandelos.

Ketvirtadienį įvykęs posėdis beveik neabejotinai padėjo tašką Siera Leonės specialiojo teismo, įkurto 2002 metais pagal susitarimą tarp Fritauno ir Jungtinių Tautų, veikloje.

Vienas įtariamasis šioje byloje tebėra ieškomas, tačiau, daugelio nuomone, jis jau yra miręs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo