Gruzijos prezidentas įsiutino rusus

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis vėl įsiutino Rusiją. Jam kalbant Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje, rusų delegacija paliko salę, o jos vadovas kalbėtoją išvadino psichikos ligoniu.

M.Saakašvilio kalba Niujorke Rusijos atstovams sukėlė pykčio priepuolį.<br>„Reuters” nuotr.
M.Saakašvilio kalba Niujorke Rusijos atstovams sukėlė pykčio priepuolį.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:12 PM

Spalį antrąją kadenciją baigiantis Gruzijos lyderis JT delegatams daugiausia pasakojo apie Rusijos keliamą grėsmę buvusioms sovietų respublikoms.

Ypatingą dėmesį M.Saakašvilis skyrė Rusijos kuriamai Muitų sąjungai. Ši ekonominė organizacija turi tapti nauju buvusių sovietinių valstybių bloku.

Jos oficialus įsteigimas planuojamas 2015 metais.

„Kol aš kalbu, Rytų Europos valstybės, siekiančios prisijungti prie laisvos ir demokratiškos Europos šeimos, patiria nuolatinį spaudimą ir grasinimus.

Kodėl? Senoji imperija siekia atkurti savo buvusias sienas”, – trečiadienį JT būstinėje Niujorke kalbėjo M.Saakašvilis.

„Man darosi tiesiog bloga, kai KGB pareigūnas Vladimiras Putinas aiškina pasauliui apie laisvę, vertybes ir demokratiją.

Bet naujasis projektas (Muitų sąjunga. – Red.) dar pavojingesnis už jo pamokas.

Europos ir euroatlantinė integracija užima daug laiko. Galiausiai ateina momentas, kai pamanai, kad vaikaisi miražą. Kai kurie žmonės gali pavargti ir paklausti savęs: kodėl gi ne?” – tęsė M.Saakašvilis.

Šiuo sakiniu jis įgėlė savo politiniam priešininkui Gruzijos premjerui Bidzinai Ivanišviliui, kuris rugsėjo pradžioje į klausimą, ar šalis jungtųsi prie Muitų sąjungos, atsakė: „Kodėl gi ne?”

JT Generalinėje Asamblėjoje sėdėjusiai Rusijos delegacijai M.Saakašvilio kritika pernelyg rėžė ausį. Grupė, vadovaujama nuolatinio Rusijos pasiuntinio JT Vitalijaus Čiurkino, atsistojo ir išėjo iš salės.

„Tai buvo netgi ne spektaklis, o kliedesių rinkinys. Jis buvo ne antirusiškas, o rusofobiškas ir nukreiptas prieš stačiatikius.

Gruzinų tautos laimei, šio žmogaus politinės karjeros saulėlydis jau arti. Jo psichikos būklę turėtų ištirti profesionalai”, – iš peties kirto V.Čiurkinas.

Rusų boikotas atkreipė žiniasklaidos dėmesį ir tėvynėje sulaukė kritikos.

„Rusijos delegacija JT labai teisingai padarė, kad per M.Saakašvilio kalbą išėjo iš salės. Galėjo pasilikti, pažaisti „Angry Birds”, spręsti kryžiažodžius, per planšetinius kompiuterius žiūrėti ledo ritulį ar pornografiją. Bet diplomatai pademonstravo principus.

Jeigu ne šis demaršas, niekas pasaulyje nebūtų pastebėjęs, kad postą paliekantis Gruzijos prezidentas pasakė kažkokią kalbą. Ten tokių kalbų skamba po kelis šimtus per mėnesį 12 mėnesių per metus”, – šaipėsi žinomas rusų žurnalistas, visuomenės veikėjas Antonas Nosikas.

Tiesa, šis nedidelis skandalas daugiausia aptarinėtas Rusijoje ir Gruzijoje.

Į Niujorką suskridusių pasaulio šalių atstovų dėmesį šiomis dienomis kausto kitos problemos. Lyderiai toliau svarsto, kaip efektyviai sudrausminti Siriją.

Be to, didžiulį susidomėjimą kelia besikeičianti Irano pozicija. Naujasis šalies prezidentas Hassanas Rouhani užvakar pareiškė, kad gerinti santykius su JAV jį įpareigojo aukščiausiasis Irano lyderis ajatola Khomeini.

Vakar Irano užsienio reikalų ministras susitiko su JT Saugumo Tarybos narių bei Vokietijos užsienio ministrais ir pradėjo derybas dėl esminio nesutarimo – Irano branduolinės programos. („Civil.ge”, „Newsru.com”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.