Lenkijos kunigas mirė homoseksualinės orgijos metu

Specialiai LR, Varšuva

Lenkijos episkopato generalinis sekretorius Wojciechas Polakas atsiprašė už kunigų pedofilų daromas skriaudas.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos episkopato generalinis sekretorius Wojciechas Polakas atsiprašė už kunigų pedofilų daromas skriaudas.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Sep 28, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:55 PM

Pedofilijos skandalų purtomą Lenkijos katalikų bažnyčią šeštadienį sudrebino kaltinimas, kad ji nuslėpė tikrąsias vieno misionieriaus Ekvadore mirties priežastis.

Anot dienraščio „Fakt“, 45 metų pranciškonų vienuolis, kunigas Mirosławas Karczewskis prieš dvejus metus Ekvadore žuvo ne per plėšikų užpuolimą, bet homoseksualinės orgijos metu. Anot dienraščio, tokią šokiruojančią tiesą siekęs nuslėpti Vatikanas nurodė Ekvadoro ir Lenkijos episkopatams meluoti, jog vienuolį nužudė vagys, pagrobę nešiojamąjį kompiuterį bei mobilųjį telefoną.

Melą demaskavo garsus Italijos žurnalistas Gianluigis Nuzzis, išgavęs Ekvadoro policijos ir episkopato susirašinėjimo dokumentus. G.Nuzzi teigia, jog Vatikanas prašė Ekvadoro episkopato, kad šis „įkalbėtų“ tenykštės policijos vadovybę oficialiai viešinti vien apiplėšimo versiją, taip gelbėjant bažnyčios prestižą.

Panašiai esą pasielgė ir Lenkijos episkopatas, nutylėjęs tikruosius nusikaltimo motyvus ir pranešęs melagingą versiją. Tiek Vatikanas, tiek Varšuva nutylėjo, kad M.Karczewskis žuvo per išgertuves plebanijoje su dviem ne kartą anksčiau pas jį viešėjusiais vaikinais, o nusikaltimo vietoje policija atrado visų vyriškių spermos liekanų.

Lenkijos pranciškonų ordino vadovybė skubiai paneigė „Fakt“ kaltinimus, tvirtindama, jog tyrimas Ekvadore nėra užbaigtas, tačiau Varšuvos žiniasklaidoje tai aistrų nesumažino.

Juolab, kad šalį krečia neregėto masto skandalas dėl dviejų tautiečių kunigų pedofilijos nusikaltimų Dominikos Respublikoje. Į minėtą šalį nuvykę didžiausių Lenkijos dienraščių bei žurnalų korespondentai beveik kasdien praneša apie daugėjančius kaltinimus buvusiam Vatikano nuncijui Jozefui Weselowskiui ir nuošalaus kaimo kunigui Wojciechui Gilui.

Pastarasis vaikus viliodavo pažadais nusivežti kelionėn į Europą, o nepaklusnius apsvaigindavo alkoholiu, narkotikais bei versdavo tenkinti grasindamas pistoletu. Pistoleto grasinimo išsigandęs ir kunigui atsidavęs vienas paauglys vėliau du kartus bandė žudytis, dėl to dvasiškio nusikaltimai ir iškilo į viešumą.

Nuncijus paauglių neprievartavo, bet į lovą atsiviliodavo labai brangiai mokėdamas, o viešnamių rajone aukų ieškodavo pats bei siųsdamas kunigėlį meilužį.

Minėtas skandalas sukėlė Lenkijoje tokį didelį pasipiktinimą, jog Katalikų bažnyčios vadovybė pirmą kartą ryžosi atsiprašyti už dvasiškių pedofilų daromas skriaudas.

Penktadienį Episkopato generalinis sekretorius, vyskupas Wojciechas Polakas spaudos konferencijoje atsiprašė aukų ir pranešė, jog Bažnyčia sieks suteikti nukentėjusiems psichologinę pagalbą. Be to, Episkopatas pasigyrė šią savaitę įkūręs specialius kursus dvasiškiams apie pedofilijos žalą ir prevenciją.

Bažnyčios atsiprašymas nustebino apžvalgininkus. Mat dar prieš kelis mėnesius į dienraščio „Gazeta Wyborcza“ užklausimą apie teistų kunigų kiekį ir pedofilijos prevenciją Episkopatas atrašė - „ne jūsų reikalas“.

Spėjama, jog vyskupų nuomonę galėjo pakeisti Vatikano nurodymas bei sociologinės apklausos, paliudijusios, jog tik 17,5 procentų lenkų tiki, kad bažnyčia neslepia kunigų pedofilų nusikaltimų. Tuo tarpu 68,5 procentai lenkų mano, kad bažnyčia slepia šiuos nusikaltimus, o 14 procentų neturėjo savo nuomonės.

Pakeisti tautiečių požiūrį Lenkijos bažnyčiai bus labai sunku. Prieš kelias dienas televizija „TVN24“ demaskavo, jog už pedofiliją lygtinai nuteistas vienas Varšuvos Pragos rajono kunigas ir toliau vadovauja bažnyčioje patarnaujančių keliolikos vaikų grupei.

Komentuodami pastarąjį atvejį Varšuvos laikraščiai vieningai pareiškė, jog Lenkijos episkopatas nesilaiko popiežiaus Pranciškaus nurodymo bausti ir izoliuoti nuo vaikų kunigus pedofilus.

Episkopato atsiprašymą sukritikavo ir kunigų pedofilų aukos, susivienijusios į draugiją „Nebijokite“. Draugija pareiškė, jog bažnyčia nori išsisukti vien atsiprašymu, bet nenori atlyginti materialinės žalos nukentėjusiems.

Šį kaltinimą palaiko ir Helsinkio žmogaus teisių gynimo organizacija, raginanti bažnyčią nebėgti nuo finansinės atsakomybės, nes ilgamečiu problemos ignoravimu esą prisidėjo prie pedofilijos nusikaltimų.

Lenkijos dvasininkai, regis, susigadino įvaizdį Dominikos Respublikoje pačiu šlykščiausiu būdu. Įtariama, kad net du aukšti lenkų kunigai tvirkino mažamečius. Abu jie kol kas išsisuko nuo teisingumo.

Dominikos Respublikos prokuratūra vakar oficialiai kreipėsi į Interpolą, kad padėtų surasti pedofilija įtariamą lenką kunigą Wojciechą Gilį. 

Šio lenko pavardė Dominikos Respublikoje nuo vasaros pradžios minima lyg prakeiksmas – sužinojęs apie jam metamus įtarimus kunigas nesėdo į lėktuvą, skrendantį į Lotynų Ameriką.

Vis dėlto jis ne vienintelis lenkas, kuris įtariamas vaikų ir paauglių tvirkinimu. Kitas – Vatikano nuncijus lenkas Jozefas Weselowskis, irgi įtariamas dalyvavęs orgijose.

Tirs ir lenkų pareigūnai

Naujų detalių siaubingame skandale atskleidė Dominikos Respublikos teisėsauga. Šios šalies kunigas Francisco Javiera Reyesas prisipažino policijai, kad buvo nuncijaus J.Weselowskio meilužis ir pastarojo prašymu ieškodavo jam parsidavinėjančių paauglių.

Nuncijus telefonu filmuodavo nuogus paauglius, o šiuos įrašus policija rado nuncijaus nešiojamajame kompiuteryje.

Vis dėlto Vatikanas buvo greitesnis. Sužinojęs apie įtarimus savo atstovui, popiežius Pranciškus prieš mėnesį skubiai nušalino J.Weselowskį nuo nuncijaus pareigų.

Katalikų bažnyčia tyli

Beje, W.Gilio kompiuteryje policija rado net 87 tūkstančius nuogų vaikų nuotraukų, dalis jų buvo daryta paties kunigo. Prie tyrimo prisidėjo ir lenkų pareigūnai, mat įtariama, kad dalis nusikaltimų įvykdyta Lenkijos teritorijoje.

W.Gilis veždavęs jam bažnyčioje patarnavusius berniukus paviešėti į Lenkiją. Susidomėjimas skandalu atsinaujino dėl to, kad savo tyrimo rezultatus paviešino tarptautinio žurnalo „Newsweek” Lenkijos redakcija, nusiuntusi korespondentą į Dominikos Respubliką.

Žurnalistas susitiko ne tik su tenykštės prokuratūros ir policijos vadovais, nusikaltimą demaskavusiais žurnalistais, bet ir su trimis nuskriaustais paaugliais, jų tėvais.

Su korespondentu bendrauti atsisakė tik tenykštės Katalikų bažnyčios vadovai. „Newsweek” išsiaiškino, kad Dominikos Respublikos tardytojams septyni berniukai prisipažino turėję lytinių santykių su W.Giliu, o trys teigė pamalonindavę Vatikano nuncijų.

Pastarasis berniukams solidžiai atsilygindavo JAV doleriais, o W.Gilis vaikus į lovą viliodavo pažadais nusivežti į Europą, svaigindamas narkotikais, grasindamas atskyrimu nuo Bažnyčios ar net nušauti. 

Kariškiu vaikystėje svajojęs tapti, tačiau dėl silpnos sveikatos tapęs kunigu W.Gilis Chunkalitos kaime girtas vaikščiodavo tarsi kaubojus – su pistoletu už diržo.

Vatikanas išgelbėjo pedofilą?

Nuncijus parsiduodančių vaikų ieškodavo pedofilų rinkimosi vietoje, atvykdavo persirengęs civiliniais rūbais ir aukas vesdavosi į automobilį ar atokias paplūdimio vietas.

Parsiduodantys vaikai vieną berniuką vadino nuncijaus sužadėtiniu, nes jį kardinolas esą vienintelį bučiuodavo į lūpas, o kitiems nurodydavo jį tenkinti oraliniu būdu.

Gandais apie nuncijaus potraukį prie berniukų susidomėjo viena televizijos žurnalistė, sugebėjusi nufilmuoti J.Weselowskio viešnagę pedofilų rajone ir jį tenkinusių berniukų pasakojimus.

Apie rengiamą demaskuojantį reportažą kažkas pranešė Vatikanui, ir pastarasis skubiai atšaukė nuncijų, taip padėdamas šiam išvengti arešto.

Tvirkino kaimo berniukus

Tardytojus nustebino tai, kad nuncijus net keturis kartus lankėsi nuošaliame kalnų kaime Chunkalitoje, kur kunigu dirbo vaikus tvirkinęs W.Gilis.

Pastarasis keletą kartų su savo mažamečiais patarnautojais viešėjo ir nuncijaus rūmuose. 

Prokuratūra kol kas neturi įrodymų, kad nuncijus dalyvaudavo W.Gilio rengtose seksualinėse orgijose, nors kai kurie vaikai apie jas užsiminė.

W.Gilis nuo nuncijaus skyrėsi ir tuo, kad bendraudavo ne su savo kūnais prekiaujančiais sostinės paaugliais, bet tvirkino nuošalaus kaimo berniukus. Spėjama, kad jo aukomis tapo ne mažiau kaip keturiolika paauglių, o keli berniukai buvo darželinio amžiaus.

Per pirmąsias apklausas kunigui atsidavę prisipažino septyni berniukai, tačiau vėliau keletas tėvų atsiėmė pareiškimus, bijodami Bažnyčios keršto ir užtraukti gėdą giminei.

Berniukai buvo W.Gilio patarnautojai per religines apeigas, o tokių patarnautojų būrį jis buvo padidinęs nuo 25 iki 186.

Rengė moteriškais rūbais

Berniukai tvirtino, kad W.Gilis juos versdavo mautis moteriškas kelnaites, kojines, dėtis liemenėles, o į išvykas imdavo tik tuos, kurie atsiduodavo.

Per kratą kunigo namuose policija rado vaikų pornografijos, moteriškų drabužių, narkotikų, pistoletą. 

Chunkalitoje W.Gilis viliojo berniukus į įkurtą kalnų gelbėtojų grupę, o tėvams skaitė paskaitas apie tai, kaip atitraukti jaunimą nuo neatsakingo sekso.

Spėjama, jog W.Gilis nebaudžiamai vaikus galėjo tvirtinti todėl, kad buvo tapęs oficialiu Chunkalitos mero patarėju ir policininkų nuodėmklausiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.