Prieš S.Berlusconi gimtadienį – chaosas

Italijoje – ir vėl politinė krizė. Buvęs premjeras Silvio Berlusconi šeštadienį, savo 77-ojo gimtadienio išvakarėse, atšaukė penkis savo partijos ministrus ir sugriovė šalies vyriausybę.

Dėl S.Berlusconi užsispyrimo Italijoje pakvipo naujais pirmalaikiais rinkimais.<br>„Reuters” nuotr.
Dėl S.Berlusconi užsispyrimo Italijoje pakvipo naujais pirmalaikiais rinkimais.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:31 PM

Taip žlugo vos penkis mėnesius gyvavusi Italijos valdančioji koalicija, kurioje drauge dirbo dvi politinės priešininkės – S.Berlusconi centro dešiniųjų „Tautos laisvės” partija ir premjero Enrico Lettos centro kairiųjų Demokratų partija.

Bloga žinia italams? Žinoma, juk šeštadienio įvykiai reiškia, kad užsitęsęs sąstingis artimiausiu metu nesitrauks.

Mat E.Lettos skatintos reformos, kurios turėtų sumažinti 2 trilijonų eurų valstybės skolą ir 40 proc. siekiantį jaunimo nedarbą, yra įšaldomos.

„Vykdėme tiek daug projektų, o dabar jie gali būti atšaukti”, – apgailestavo darbo ir socialinių reikalų ministras Enrico Giovannini.

„Tautos laisvės” partijos atstovai vyriausybę paliko po penktadienio vakaro pasitarimo.

Per jį ministrai bandė sutarti dėl fiskalinių priemonių, kurios iki ES reikalaujamo dydžio sumažintų Italijos biudžeto deficitą, nedidinant pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Tokių priemonių nerasta. Todėl, nepaisant „Tautos laisvės” partijos pasipriešinimo, Italijoje nuo antradienio įvedamas didesnis PVM – jis sieks ne 21, o 22 proc.

Šeštadienį, aiškindamas savo bendražygių sprendimą palikti vyriausybę, S.Berlusconi dėl jo kaltino premjerą E.Lettą.

„PVM didinimas – rimtas pažeidimas tų susitarimų, kurių pagrindu buvo suformuota ši vyriausybė”, – išplatintame pareiškime teigė jis.

E.Letta šiuos jo teiginius pavadino „didžiuliu melu”. Neįprastai aštria kalba premjeras pareiškė, kad S.Berlusconi PVM bando paversti savo alibi.

Esą tikroji dešiniųjų pasitraukimo iš vyriausybės priežastis – S.Berlusconi problemos dėl jo teistumo už mokestinį sukčiavimą.

Mat tą patį penktadienį E.Letta įtikinėjo parlamentarus, kad per numatytą spalio 4 d. balsavimą jie pasisakytų už kalėti nuteisto S.Berlusconi pašalinimą iš Senato.

„Tautos laisvės” partija jau ne kartą grasino palikti vyriausybę, jeigu toks sprendimas būtų priimtas.

Dabar artimiausia Italijos politinė ateitis priklauso nuo prezidento Giorgio Napolitano, kuris gali paskelbti naujus rinkimus arba padėti sudaryti naują koaliciją.

Šeštadienį jis leido suprasti, jog nenori, kad tauta grįžtų prie balsadėžių praėjus vos 7 mėnesiams po pastarųjų visuotinių rinkimų. (BBC, „Reuters”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.