Kova su narkotikais rezultatų neduoda

Nelegalūs narkotikai

Pasak mokslininkų, laikas narkotikų vartojimą priskirti prie sveikatos problemų, o ne laikyti kriminalinio teisingumo klausimu.<br>AP asociatyvi nuotr.
Pasak mokslininkų, laikas narkotikų vartojimą priskirti prie sveikatos problemų, o ne laikyti kriminalinio teisingumo klausimu.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:56 PM

Tarptautinio mokslo centro narkotikų politikai pranešime teigiama, kad kova su narkotikais nedavė norimų rezultatų.

Britų medicinos žurnale „Open“ paskelbtame pranešime remiamasi septynių tarptautinių vyriausybės finansuojamų narkotikų priežiūros sistemų duomenimis.

Pasak mokslininkų, laikas narkotikų vartojimą priskirti prie sveikatos problemų, o ne laikyti kriminalinio teisingumo klausimu.

Tyrimo metu mokslininkai išanalizavo mažiausiai dešimties metų sistemų informaciją, susijusią su kanapių, kokaino ir narkotinių vaistų, įskaitant heroiną, kaina ir grynumu.

Anot pranešimo, narkotikų kainos gatvėse sumažėjo 1990-2010 metais, tačiau jų grynumas ir stiprumas suintensyvėjo.

Europoje, pavyzdžiui, 1990-2010 metais vidutinė narkotinių medžiagų ir kokaino, atsižvelgiant į infliaciją ir grynumą, kaina sumažėjo atitinkamai 74 ir 51 proc., sakoma Vankuveryje įsikūrusio centro pranešime.

Be kita ko, mokslininkai nustatė, kad daugelyje pasaulio šalių teisėsaugos agentūros nuo 1990 metų konfiskavo gerokai didesnį kiekį kokaino, heroino ir kanapių.

Dauguma nacionalinių narkotikų kontrolės strategijų dėmesį sukoncentruoja į teisėsaugos kovą su narkotikų kontrabanda ir nepaiso raginimų išbandyti kitų būdų, kaip dekriminalizavimą ir griežtą teisinį reglamentavimą.

„Šios išvados rodo, kad išplėstos pastangos, skirtos kontroliuoti pasaulinę nelegalių narkotikų rinką padedant teisėsaugai, yra nesėkmingos“, - sakoma pranešimo išvadose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.