„Greenpeace“ visame pasaulyje reiškia paramą Rusijos laikomiems aktyvistams

„Greenpeace“ šalininkai

Vokietijoje akcijos vyksta 48 miestuose, pirmiausia – Hamburge ir Berlyne.<br>AP nuotr.
Vokietijoje akcijos vyksta 48 miestuose, pirmiausia – Hamburge ir Berlyne.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 5, 2013, 6:42 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:10 AM

Spaudimą Rusijai didino ir aktyvistai, ir vyriausybės, šokiruoti Maskvos sprendimo pateikti kaltinimus piratavimu „Greenpeace“ laivo „Arctic Sunrise“ įgulai.

Tačiau Maskva šeštadienį nerodė beveik jokių atlaidumo ženklų, užsipuldama „Greenpeace“ ir Olandijos, su kurios vėliava plaukioja tas laivas, vyriausybę.

„Viskas, kas nutiko su „Arctic Sunrise“, yra gryna provokacija“, - piktinosi Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksejus Meškovas.

Tą 950 t ledlaužį Rusijos pareigūnai praėjusį mėnesį konfiskavo priplaukusį prie pirmosios pasaulyje naftos gavybos platformos pirmykštėje Barenco jūroje, į kurią krypsta energetikos kompanijų iš viso pasaulio dėmesys.

Rusijos šiaurės vakaruose esančio Murmansko teismas jau pateikė kaltinimus visiems įgulos nariams, kurie yra iš 18 valstybių, tarp jų – Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Valstijų. Pagal šiuos kaltinimus jiems gresia kalėjimas iki 15 metų.

Incidentas išprovokavo diplomatines pastangas už aktyvistų paleidimą, nors Rusija ir laikosi griežtos pozicijos.

Nyderlandai, kurie tylėjo daugiau kaip dvi savaites, penktadienį nutraukė tylą inicijuodami teisinius veiksmus, kuriais siekiama greitai išlaisvinti įgulos narius.

A.Meškovas šeštadienį atsikirto, kad Nyderlandai buvo ne kartą įspėti apie to laivo veiksmų pavojus. „Pastaruosius pusantrų metų Rusija daug kartų prašė olandų ... uždrausti šio laivo veiksmus“, - sakė jis naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

„Deja, to nebuvo padaryta. Tad dabar turime daug daugiau klausimų olandams, nei jie turi mums“, - pridūrė jis.

Tačiau kelių šalių vyriausybės atrodo pasirengusios pridėti „Greenpeace“ aktyvistų sulaikymą prie ilgo sąrašo skundų apie žmogaus teisių padėtį Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje.

Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop sakė, kad per derybas su kitu Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju regioninio forumo Balyje užkulisiuose pareiškė susirūpinimą dėl įgulos nario iš jos šalies.

J.Bishop pridūrė, kad Australija aiškinasi, ar tas „labai rimtas kaltinimas“ yra tinkamas.

JAV valstybės departamentas taip pat sakė, kad „labai atidžiai stebi šią bylą“.

„Greenpeace“ įguloje yra britų operatorius ir laisvai samdomas rusų fotografas, kuris yra dirbęs AFP. Laivo kapitonas yra Peteris Willcoxas, amerikiečių aplinkosaugos aktyvistas veteranas, kuris taip pat vadovavo organizacijos laivui „Rainbow Warrior“, kai jis 1985 metais Naujojoje Zelandijoje buvo apšaudytas prancūzų slaptųjų tarnybų ir nuskendo.

„Šie aktyvistai užėmė drąsią poziciją, kad apsaugotų mus visus nuo klimato kaitos ir nerūpestingos naftos gavybos Arktyje pavojų“, - šeštadienį sakė „Greenpeace International“ vadovas Kumi Naidoo.

„Dabar būtina milijonams mūsų palaikyti juos, ginti Arktį ir reikalauti nedelsiant juos paleisti“, - sakė jis.

Pasaulinė solidarumo diena prasidėjo Naujojoje Zelandijoje, tęsiasi Rusijoje bei Vakarų Europoje ir turi baigtis prie Maskvos mokslo ir kultūros centro Vašingtone.

„Greenpeace“ praneša, kad šimtai žmonių buvo susirinkę pagrindiniame Honkongo uoste ir sustoję į užrašą „Paleiskit Arkties 30-uką“.

Aktyvistai Maskvoje surengė nedidelę akciją prie garsiojo Gorkio parko, kurios metu laikė plakatus su sulaikytųjų nuotraukomis.

Šalininkų taip pat buvo paprašyta susirinkti prie buvusių apartheido sulaikytųjų centrų Pietų Afrikos Respublikoje (PAR).

„Greenpeace“ šalininkai Hagoje turėjo žygiuoti prie Tarptautinio Teisingumo Teismo ir reikalauti skubaus pasaulinio atsako.

Daugiau solidarumo apraiškų planuojama Londone ir Madride, taip pat – Paryžiuje ir daugiau kaip 10-yje kitų Prancūzijos miestų.

Vokietijoje akcijos planuojamos 48 miestuose, pirmiausia – Hamburge ir Berlyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.