Politinė krizė Vašingtone gali susilpninti JAV

JAV prezidentas Barackas

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 5, 2013, 3:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:15 AM

„Nubalsuokite. Sustabdykite šį farsą. Dabar (pat) užbaikit šį uždarymą“, - sakė B.Obama per savaitinį radijo ir vaizdo kreipimąsi.

Anksčiau šią savaitę JAV vyriausybė nutraukė visas, išskyrus pačias būtiniausias, savo operacijas, kai Kongresas atsisakė patvirtinti pinigus vyriausybės darbui, jei nebus nutrauktas finansavimas ar numatytas atidėjimas prezidento sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymui, pramintam „Obamacare“.

JAV Senatas jau patvirtino biudžetą ir „Atstovų Rūmuose yra pakankamai respublikonų ir demokratų, norinčių padaryti tą patį ir nedelsiant nutraukti šį uždarymą“, sakė B.Obama.

„Tačiau Respublikonų partijos kraštutinė dešinė neleidžia pirmininkui Johnui Boehneriui suteikti tam įstatymo projektui balsavimą „taip arba ne“, - pridūrė jis.

Amerikos vyriausybės institucijų daliniam veiklos sustabdymui tęsiantis penktą dieną, valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį perspėjo, kad užsitęsusi politinė krizė Vašingtone gali susilpninti Jungtinių Valstijų pozicijas pasaulyje.

„Jeigu tai užsitęstų ar kartotųsi, žmonės pradėtų abejoti Jungtinių Valstijų pasiryžimu ir pajėgumais laikytis kurso, bet taip nėra ir nemanau, kad taip bus“, - sakė jis žurnalistams Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forume Indonezijos Balio saloje.

Jo komentarai pasirodė Kongresui, regis, nepriartėjus prie išeities iš aklavietės, dėl kurios iš dalies buvo uždaryta vyriausybė, o šimtai tūkstančių federalinių darbuotojų buvo priversti paimti neapmokamas atostogas.

Savo ruožtu respublikonai surengė įnirtingą kontrataką prieš Baltuosius rūmus.

Kongresas prieš savaitgalį neatrodė priartėjęs prie šios aklavietės sprendimo, nors vos 12 dienų beliko iki kitos, daug sunkesnės fiskalinės pakopos – būtinybės padidinti JAV skolinimosi ribą.

Jeigu iki spalio 17 dienos nebus rastas joks sprendimas dėl skolinimosi ribos, vyriausybei gali pristigti lėšų savo sąskaitoms apmokėti, o tokiu atveju Jungtinės Valstijos gali paskelbti precedento neturintį savo nemokumą.

„Tai ne kažkoks prakeiktas žaidimas“, - griaudėjo Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris, aukščiausio rango respublikonas Kongrese, siekdamas įgyti moralinį pranašumą po straipsnio, kuriame cituojami anoniminio pareigūno žodžiai, kad Baltiesiems rūmams agentūrų uždarymas, be darbo užmokesčio palikęs šimtus tūkstančių darbuotojų, yra naudingas.

„Šį rytą išsiimu „The Wall Street Journal“ ir jis sako, „na, mums nerūpi, kiek tai truks, nes mes laimim“, - sakė J.Boehneris, teatrališkai mojuodamas laikraščio egzemplioriumi.

„Amerikos žmonės nenori savo vyriausybės uždarymo ir aš nenoriu, - sakė jis. – Visa, ko prašome, yra susėsti ir diskutuoti, vėl atidaryti vyriausybę ir suteikti teisingumą Amerikos žmonėms pagal „Obamacare“.

2010 metais prastumtas Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymas (Affordable Care Act), pramintas „Obamacare“, tapo prezidento Baracko Obamos pagrindiniu vidaus politikos pasiekimu.

Jis iš esmės yra padėtį pakeisianti programa, kuri turėtų užtikrinti įperkamą sveikatos apsaugą nepriklausomai nuo asmenų amžiaus, lyties arba sveikatos istorijos.

Baltieji rūmai penktadienį bandė mažinti žalą dėl tos laikraščio citatos, kuri dominavo pranešimų žiniasklaidai kare tarp B.Obamos ir jo priešininkų respublikonų Kapitolijuje.

B.Obama, bandydamas suvaldyti pasekmes, net surengė pasirodymą fotografams – retą pasivaikščiojimą už Baltųjų rūmų, kurio metu nuėjo į netoliese esančią sumuštinių parduotuvę.

„Nėra jokio laimėjimo, kai šeimos nėra tikros dėl to, ar joms bus sumokėta, ar ne“, - sakė jis apie pirmąjį vyriausybės agentūrų uždarymą per 17 metų.

„Šis uždarymas šiandien galėjo būti pasibaigęs“, - sakė B.Obama ir paragino J.Boehnerį sušaukti balsavimą dėl laikino finansavimo priemonės vyriausybės agentūroms vėl atidaryti.

Ir Atstovų Rūmai, ir Senatas susirinks į retai įvykstančias šeštadienio sesijas.

Tačiau kai kurie respublikonų pragmatikai, kurie užsiminė, kad balsuos už naują išlaidų įstatymo projektą, nerimavo, kad tokia rezoliucija yra nebepasiekiama.

„Manau, tas laivas jau išplaukė“, - sakė Atstovų Rūmų narys Michaelas Grimmas.

„Per daug artėjame prie skolinimosi ribos balsavimo. Atrodo, kad vienintelis dalykas, kuris šiuo metu veiks, yra dialogas“, - sakė jis.

B.Obama atsisako derėtis su respublikonais dėl biudžeto klausimų, kol jie priims laikiną teisės aktą, pagal kurį būtų atnaujintas vyriausybės institucijų darbas ir būtų padidinta JAV skolinimosi riba, kuri šiuo metu yra 16,7 trln. dolerių.

Skolinimosi riba turi būti padidinta per dvi savaites, kitaip Vašingtonas pirmąkart bus nepajėgus grąžinti vyriausybės skolų ir mokėti atlyginimų. Tokiu atveju gali nukentėti didžiausios pasaulyje ekonomikos kredito vertinimas.

Tačiau respublikonai reikalauja, kad prezidentas imtų derėtis dėl jų tikslo nutraukti finansavimą ar numatyti atidėjimą jo sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymui. B.Obama atsisako tai daryti.

„Aną vakarą buvau Baltuosiuose rūmuose ir klausiausi, kaip prezidentas kokį 20 kartų man aiškino, kodėl jis nesiderės“, - skundėsi J.Boehneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.