Nyderlandai atsiprašo dėl rusų diplomato sulaikymo, Rusija - patenkinta

Rusijos užsienio

Konfliktas su Rusijos diplomatu galėjo kelius į šią didžiulę šalį užkirsti ir olandiškam pienui.<br>AP nuotr.
Konfliktas su Rusijos diplomatu galėjo kelius į šią didžiulę šalį užkirsti ir olandiškam pienui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2013, 7:52 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:49 AM

„Nyderlandų karalystės vardu užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas oficialiai atsiprašė Rusijos dėl tarptautinės teisės pažeidimo, tai yra, Vienos diplomatinių santykių konvencijos, kai olandų policija sulaikė Rusijos ambasados Hagoje patarėją pasiuntinį Dmitrijų Borodiną“, – sakoma Rusijos URM atstovo Aleksandro Lukaševičiaus trečiadienį išplatintame pranešime.

„F.Timmermansas pasakė, kad jų ištirto incidento rezultatai bus pateikti Rusija papildomai“, – pažymima šiame dokumente.

Pasak A.Lukaševičiaus, F.Timmermansas atitinkamą pareiškimą padarė trečiadienį Rusijos ambasadoriui Hagoje Romanui Kolodkinui.

„Remdamasis policijos informacija, užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas padarė išvadą, kad Rusijos diplomato sulaikymas ... pažeidžia Vienos konvenciją, – anksčiau sakė Nyderlandų URM atstovas Thijsas van Sonas (Teisas van Sonas). – Dėl to Nyderlandai atsiprašo Rusijos Federacijos“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pavadino D.Borodino sulaikymą šeštadienį vakare kelioms valandoms „didžiausiu Vienos konvencijos pažeidimu“ ir reikalavo atsiprašymo.

Olandų policija apie šį incidentą nieko neaiškino, bet Nyderlandų žiniasklaida minėjo policijos dokumentus, kuriuose tvirtinama, kad D.Borodiną policija sulaikė visiškai girtą, vos galintį stovėti, kaimynams pranešus, kad jis netinkamai elgiasi su dviem mažais savo vaikais.

„Tuo pačiu metu ponas Timmermansas asmeniškai manąs, kad policininkai elgėsi profesionaliai situacijoje, kurią jie pamatė, kai buvo iškviesti“, – sakoma Th.van Sono pranešime.

„Praėjusį savaitgalį ginkluoti žmonės slepiamosios spalvos uniformomis šturmavo Rusijos ambasados vyriausiojo patarėjo Dmitrijaus Borodino butą ir šiurkščiai sumušė diplomatą jo vaikų akivaizdoje – dėl absoliučiai išgalvotų priežasčių, jog jis esą blogai elgėsi su jais (savo vaikais)“, – antradienį aiškino Rusijos URM atstovas A.Lukaševičius naujienų agentūrai „Interfax“.

„Mūsų diplomatui buvo uždėti antrankiai; jis buvo išvežtas į policijos nuovadą, kur buvo laikomas beveik visą naktį, – nurodė atstovas, pridūręs, kad diplomatas informavo policiją apie savo statusą. – Vėliau jis buvo paleistas be jokių paaiškinimų arba atsiprašymų.“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pažymėjo, kad Rusija nuspręs, kokių laikytis santykių su Nyderlandais, kai gaus paaiškinimus.

„Mes turime gauti Nyderlandų paaiškinimus ir atsiprašymus, – sakė jis interviu televizijos kanalui RT. – Ir mes norime žinoti, kokios drausminės priemonės bus taikytos šiems policijos pareigūnams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.