Šiaurės Korėjos užmojis – savas slidinėjimo kurortas

Faktas, kad žmonės miršta badu, nestabdo Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno nuo brangių projektų. Šiandien šalyje atidaromas slidinėjimo kurortas. Dėl jo Pchenjanas svaidėsi kaltinimais Vakarams, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis AP, „Washington Post” ir CNN informacija.

Pagal Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno (nuotr.) užgaidą badaujančioje šalyje įrengiamas slidinėjimo kurortas. Keltuvus teko pasigaminti patiems – parduoti juos dėl sankcijų Pchenjano režimui atsisakė kitos šalys.<br>AP nuotr.
Pagal Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno (nuotr.) užgaidą badaujančioje šalyje įrengiamas slidinėjimo kurortas. Keltuvus teko pasigaminti patiems – parduoti juos dėl sankcijų Pchenjano režimui atsisakė kitos šalys.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-10 08:05, atnaujinta 2018-02-21 07:33

Spalio 10-oji. Ši diena ryškiomis spalvomis parašyta Šiaurės Korėjos pietryčiuose iškabintuose plakatuose.

Kangvono provincijoje, Masiko tarpeklyje, šiandien atidaromas pirmasis izoliuotos valstybės slidinėjimo kurortas. Jį Kim Jong-unas net vadina pasaulinės klasės kurortu. Tiesa, ne viskas klojosi puikiai.

Šiaurės Korėjos valdžia šią savaitę, regis, net buvo pasiryžusi nuryti kartėlį dėl slidininkų keltuvų, kurių Pchenjanui dėl sankcijų nepardavė Vakarų Europos šalys.

Dėl to Šiaurės Korėja, kuri yra bene didžiausia žmogaus teisių pažeidėja, Europą apkaltino „rimtu žmogaus teisių pažeidimu”.

Pchenjanas neturi technologijų pats pasigaminti keltuvų. Tad siūlė milijonus dolerių juos gaminančioms Austrijos ir Prancūzijos bendrovėms.

Jos atsisakė, nes kovą priimta nauja sankcijų porcija draudžia Šiaurės Korėjai pardavinėti prabangos prekes.

Tuomet Pchenjanas už keltuvus 7,7 mln. dolerių pasiūlė vienai Šveicarijos bendrovei. Kim Jong-unas į šį prašymą galėjo dėti nemažai vilčių, nes ši šalis nuo senų laikų garsėja neutraliteto politika, o pats Pchenjano lyderis Šveicarijoje yra baigęs mokslus. Būtent čia Kim Jong-unas tikriausiai ir užsikrėtė pomėgiu slidinėti.

Tačiau kai Šveicarijos valdžia neleido parduoti keltuvų, Pchenjanui trūko kantrybė.

„Tai pasityčiojimas iš Šiaurės Korėjos socialinės sistemos, mūsų žmonių, taip pat rimtas žmogaus teisių pažeidimas, kuriuo politizuojamas sportas ir diskriminuojami korėjiečiai”, – paskelbtame pranešime nurodė Šiaurės Korėjos lyderiai.

Nors slidinėjimo sezonas prasideda gruodį, jie skubėjo atidaryti kurortą šiandien – per 68ąsias valdančiosios Darbininkų partijos metines. O ir kliūtis nutarė įveikti paprastai: jeigu šalis gali pasigaminti branduolinį ginklą, pasigamins ir keltuvų.

Valstybinė žiniasklaida tikino, kad bandydami atlikti svarbiausius darbus iki reikiamos datos darbininkai savo „kasdienes darbo kvotas vykdo daugiau nei 200 proc. pajėgumu”.

Kurorte bus du pagrindiniai viešbučiai – aštuonaukštis, su 250 kambarių, užsieniečiams ir 150 kambarių viešbutis vietos gyventojams.

Taip pat čia pastatyta automobilių aikštelė, patalpos darbuotojams apgyvendinti, tiltų.

Tačiau anonimiškai kalbėjęs pabėgėlis iš Šiaurės Korėjos tikina, kad pirmasis šalies slidinėjimo kurortas tėra Kim Jong-uno propaganda.

„Faktas, kad Šiaurės Korėja leidžia besaikes sumas kurortui statyti, kai jos žmonės ir netgi kariuomenė neturi pakankamai maisto, parodo, jog tai tik žingsnis Kim Jong-uno, kaip lyderio, kuriam rūpi jo žmonės, įvaizdžiui pareklamuoti”, – dar prieš keletą mėnesių CNN kalbėjo šaltinis.

Taip pat neabejojama, kad Šiaurės Korėja prabangų slidinėjimo kurortą nusprendė statyti nenorėdama būti užgožta Pietų Korėjos.

Pastaroji valstybė 2018-aisiais rengs žiemos olimpines žaidynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?