J.Kerry su neskelbtu vizitu nuvyko į Afganistaną

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry penktadienį su neskelbtu vizitu atvyko į Afganistaną, kad susitiktų su prezidentu Hamidu Karzai, praneša "Reuters".

J.Kerry su H.Karzai kalbėsis apie dvišalį saugumo paktą.<br>D.Umbraso nuotr.
J.Kerry su H.Karzai kalbėsis apie dvišalį saugumo paktą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-11 17:01, atnaujinta 2018-02-21 06:12

J.Kerry su H.Karzai kalbėsis apie dvišalį saugumo paktą, kuriuo bus formalizuoti JAV ir Afganistano santykiai po 2014 metų, kai iš šalies pasitrauks NATO kariai. JAV nori susitarti iki spalio pabaigos, o H.Karzai teigia, kad gali palaukti, kol kitų metų balandžio mėnesį įvyks prezidento rinkimai.

Pakeliui į Kabulą JAV pareigūnai sakė, kad penktadienio vizito tikslas nėra galutinai susitarti dėl saugumo pakto.

Vizito tikslas - paspartinti derybas ir sukurti sąlygas, kurios padėtų sėkmingai susitarti. Jei susitarti nepavyks, po 2014 metų JAV gali iš Afganistano išvesti visus savo karius. JAV valstybės departamento atstovai sakė, kad susitarti reikia kuo greičiau, nes vėliau suplanuoti JAV pajėgų Afganistane vaidmenį bus tik sunkiau.

Derybos stringa dėl dviejų priežasčių. Pirmoji yra JAV prašymas Afganistano teritorijoje rengti nepriklausomas kovos su terorizmu misijas. Tuo tarpu Afganistanas nori, kad JAV perduotų informaciją, bet veiksmų leistų imtis jiems patiems. Antroji priežastis yra JAV atsisakymas garantuoti apsaugą nuo užsienio pajėgų, nes tai garantavus galėtų tekti imtis veiksmų prieš Pakistaną.

Žlugus panašioms deryboms tarp JAV ir Irako 2011 metais, JAV iš šalies išvedė visus savo karius. Susitarti nepavyko, nes Irakas nesutiko JAV kariams suteikti neliečiamybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.