Mirė vienas pirmųjų JAV astronautų S.Carpenteris

Ketvirtadienį Kolorado valstijos Denverio mieste mirė JAV astronautas Scottas Carpenteris, jam buvo 88 metai.

Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 11, 2013, 11:54 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:36 AM

Kaip pranešė velionio žmona Patty Carpenter, jo mirties priežastis - komplikacijos po neseniai patirto insulto.

1959 metais S.Carpenteris buvo atrinktas į pirmąjį Amerikos astronautų septynetą. 1962 metų gegužę jis tapo antruoju astronautu, atlikusiu orbitinį kosminį skrydį "Mercury” serijos vienviečiu laivu, ir ketvirtuoju amerikiečiu kosmose. Skrydis truko 4 valandas 56 minutes. Laivas tris kartus apskriejo Žemę ir nusileido Atlanto vandenyne netoli Puerto Riko - už 400 kilometrų nuo numatytos vietos. S.Carpenteriui teko kelias valandas laukti gelbėtojų.

Šis skrydis į kosmosą astronautui buvo vienintelis. NASA buvo nelabai patenkinta jo darbu orbitoje, ir jis buvo nušalintas nuo pasirengimo kitoms ekspedicijoms. Vėliau S.Carpenteris dalyvavo kuriant Mėnulio modulį pagal "Apollo” programą.

S.Carpenteris buvo aktyvus JAV karinių jūrų pajėgų povandeninių eksperimentų dalyvis. 1965 metų rugpjūtį jis praleido 30 dienų povandeninėje laboratorijoje 60 metrų gylyje. Būdamas po vandeniu, S.Carpenteris telefonu kalbėjosi su astronautais Gordonu Cooperis ir Charlesu Conradu, kurie tuo metu skriejo kosminiu laivu "Gemini V”.

1967 metais S.Carpenteris paliko NASA ir toliau dalyvavo JAV karinių jūrų pajėgų eksperimentuose po vandeniu. 1969 metais jis pasitraukė iš karinės tarnybos.

S.Carpenteris taip pat bendradarbiavo su žinomu jūrų tyrinėtoju prancūzu Jacquesu-Yvesu Cousteau. Astronautas buvo paniręs į visus pasaulio vandenynus.

S.Carpenteris parašė du romanus ir autobiografiją. Astronautas buvo tris kartus vedęs, jis paliko septynis vaikus.

Mirus S.Carpenteriui, gyvas liko tik vienas iš pirmųjų JAV astronautų septyneto - Johnas Glennas, kuriam dabar 92 metai. J.Glennas buvo pirmasis amerikietis, apskriejęs Žemę kosminiu laivu 1962 metų vasarį. Vėliau jis tapo senatoriumi nuo Ohajo valstijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.