Nobelio taikos premija – Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai

Šių metų Nobelio taikos

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 11, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:27 AM

Nobelio komitetas nurodė, kad tokiu būdu pagerbiamas OPCW „didelio masto darbas, siekiant eliminuoti cheminius ginklus“.

„Šios konvencijos ir OPCW darbas apibrėžė cheminių ginklų naudojimą kaip tabu pagal tarptautinę teisę, – nurodė komitetas. – Pastarieji įvykiai Sirijoje, kurioje vėl buvo panaudoti cheminiai ginklai, pabrėžė būtinybę stiprinti pastangas atsikratyti tokių ginklų.“

Ši organizacija, kurios būstinė yra Hagoje, buvo įkurta siekiant užtikrinti 1997 metais priimtos Cheminio ginklo konvencijos vykdymą.

Šiuo metu OPCW inspektoriai vykdo itin rizikingą Jungtinių Tautų (JT) palaikomą misiją Sirijoje, siekiant patikrinti ir sunaikinti prezidento Basharo al Assado režimo nuodingųjų ir nervus paralyžiuojančių dujų arsenalą, šalyje vykstant kruvinam pilietiniam karui.

Inspektoriai, kurių misijos būstinė įsikūrusi Damaske, pradėjo naikinti Sirijos dideles cheminių ginklų atsargas po to, kai rugpjūtį per vieną ataką netoli Sirijos sostinės buvo panaudotos zarino dujos, nusinešusios daugiau nei 1 400 žmonių gyvybių.

OPCW priklauso 189 valstybės, o Nobelio premija jai buvo paskirta likus vos kelioms dienoms iki Sirijos oficialaus įstojimo į šią organizaciją.

Norvegijos visuomeninis transliuotojas NRK, neretai atskleidžiantis šios premijos laureatų vardus, apie OPCW pergalę pranešė likus daugiau nei valandai iki oficialaus paskelbimo.

Praėjusiais metais Nobelio taikos premija buvo paskirta Europos Sąjungai (ES) už indėlį į tai, kad jau ilgiau nei pusę šimtmečio žemyne, nuniokotame Antrojo pasaulinio karo, trunka taika.

Apdovanojimas už indėlį siekiant taikos pasaulyje yra paskutinė iš šiais metais paskirtų originalių Nobelio premijų.

Vadinamosios Nobelio ekonomikos premijos, teikiamos nuo 1968 metų, laureatai bus paskelbti ateinantį pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.