Rusijos sostinė ieško būdų apsivalyti

Masinių riaušių sukrėsta Maskva vakar įvardijo įtariamą neramumų kaltininką – azerbaidžanietį. O įtakingi asmenys dalijosi vizijomis apie geresnį miestą: su viešomis bausmėmis ir be kitataučių rajonų.

Maskvoje arbūzais prekiaujantiems azerbaidžaniečiams po vieno jų įvykdyto nusikaltimo vis dar nesaugu.<br>„Reuters” nuotr.
Maskvoje arbūzais prekiaujantiems azerbaidžaniečiams po vieno jų įvykdyto nusikaltimo vis dar nesaugu.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:27 AM

Nuo sekmadienio riaušių nukentėjusiame Biriuliovo rajone vakar dar nebuvo ramu. Chuliganai toliau liejo įtūžį dėl nudurto vietos gyventojo 25 metų Jegoro Ščerbakovo.

Antradienio naktį kaukėti užpuolikai nusiaubė azerbaidžaniečių kavinę. Remdamasis „Newsru.com”, „Kommersant.ru” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Įtariama, kad būtent azerbaidžanietis praėjusį penktadienį užsipuolė namo su mergina einantį J.Ščerbakovą ir suvarė ašmenis jam į krūtinę.

Žudiko veidą įamžino gatvėje įrengtos vaizdo kameros. Šie įrašai padėjo atpažinti užpuoliką Orchaną Zeinalovą.

Pirmiausia įtarimas kilo buto, kuriame gyveno O.Zeinalovas, šeimininkui.

„Kai mes pamatėme internete vaizdo įrašą ir (įtariamojo. – Red.) nuotraukas, juokais paklausėme Orchano, ar tai ne jis. Jis kartu su mumis pasijuokė ir nuėjo į kambarį. Ilgai ten knisosi.

Vėliau išėjo ir pasakė, kad jam reikia išvažiuoti porai dienų – paimti prekių.

Surinkęs daiktus nunešė juos giminėms į šeštąjį aukštą ir paliko”, – žiniasklaidai pasakojo buto šeimininkas dar prieš policijai paskelbiant įtariamojo vardą.

1982 m. gimusio O.Zeinalovo draugas Rustamas Mamedovas teigė, kad daržovių išvežiotoju savo dėdės parduotuvėje dirbęs vyras į Maskvą atvažiavo prieš 10 metų.

Pasak R.Mamedovo, bičiulis išgėręs būdavo itin agresyvus, todėl, jo nuomone, nusikaltimą galėjo padaryti tiktai būdamas girtas.

Paaiškėjo, jog O.Zeinalovo ieško ir Azerbaidžano pareigūnai – dėl kitos žmogžudystės.

Dėl įvykių Biriuliovo rajone, kurio daržovių turgų vietos gyventojai vadina imigrantų nusikaltėlių irštva, galvą skauda ir Maskvos valdžiai, ypač naujai išrinktam Maskvos merui Sergejui Sobianinui.

Dar prieš sekmadienio neramumus Biriuliove paklaustas apie sostinėje dygstančius kitataučių „getus” meras tikino, jog tokių rajonų Maskvoje nėra.

Esą miesto gyventojai yra pasiskirstę tolygiai, be kitataučių diasporų. Dėl to visoje sostinėje yra aukštas saugumo lygis.

„Niekur, beveik jokiame pasaulio megapolyje nėra taip saugu. Manau, kad tai – Maskvos privalumas, kurį reikia išsaugoti. Kai kurie ekspertai siūlo kurti atvykėlių rajonus. Esu kategoriškai prieš”, – kalbėjo naujasis meras.

Į įvykius Biriuliove reagavo ir rusų dvasininkija. Visuomeninis forumas, kuriam vadovauja stačiatikių patriarchas, vakar išplatino pareiškimą, kuriame kvietė likviduoti šešėlinės prekybos kloakas ir kurti savanorių būrius tvarkai sostinėje prižiūrėti.

Pirmadienį savo nuomonę apie įvykius išdėstė ir Maskvos patriarchatas: esą reikia surasti žudiką, jį griežtai nubausti ir tai padaryti viešai, kad visus piktadarius atbaidytų nuo panašių kėslų. („Newsru.com”, „Kommersant.ru”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.