Amerikos institucijų uždarymas baigėsi, bet sprendimas - neaiškus

Dalinis JAV vyriausybės

Vyriausybės agentūrų uždarymą nulėmė prezidento B.Obamos ir grupės respublikonų konfliktas dėl biudžeto išlaidų.<br>AP nuotr.
Vyriausybės agentūrų uždarymą nulėmė prezidento B.Obamos ir grupės respublikonų konfliktas dėl biudžeto išlaidų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-21 16:13, atnaujinta 2018-02-20 23:41

16 dienų trukęs uždarymas baigėsi praėjusią savaitę, bet ties horizontu tikriausiai šmėžuoja potencialiai panašus scenarijus. Kongresas pritarė biudžetui, kuriuo funkcionavimas užtikrinamas iki sausio 15 dienos, Iždo departamentui leidžiama toliau apmokėti savo sąskaitas iki vasario 7-osios.

„Tai daugiau niekada negali nutikti“, – sakė iždo sekretorius Jacobas Lew, komentuodamas pastarąjį „vyriausybės uždarymą“.

Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas pridūrė: „Kito vyriausybės (institucijų) uždarymo nebus, galite būti tikri“.

Tačiau tai nereiškia, kad sprendimas jau yra, ir niekas neskuba pateikti alternatyvų potencialiam aklavietės, kuri privertė uždaryti dalį federalinių agentūrų ir stūmė šalį prie nemokumo ribos, pasikartojimui. Politinė šios aklavietės kaina yra didelė, juolab prieš 2014 metais įvyksiančius kadencijos vidurio rinkimus, ypač – respublikonams.

„Manau, kad politiniu požiūriu prarastos tam tikros pozicijos“, – sakė respublikonas, buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas, kuris gali kandidatuoti 2016 metų prezidento rinkimuose.

Atstovų Rūmų demokratų lyderė Nancy Pelosi iš Kalifornijos palaikė visuomenės reakciją į partijų kovas, kurios truko daugiau nei dvi savaites: „Prisidedu prie Amerikos žmonių, pasibjaurėjusių tuo, kas vyko kalbant apie vyriausybės uždarymą“.

Tačiau realaus kelio į priekį nėra. Uždarius vyriausybės agentūras ir politikams derantis, šimtai tūkstančių darbuotojų buvo išsiųsti namo, buvo uždaryti nacionaliniai parkai. Tokia situacija gali pasikartoti jau kitų metų pradžioje ir sukelti rimtesnių pasekmių, taip pat ekonominių.

„Šios savaitės susitarimas yra bjaurus susitarimas Amerikos žmonėms“, – sakė pagrindinis uždarymo architektas, respublikonų senatorius Tedas Cruzas.

„Ką tik išgyvenome baisų periodą mūsų šaliai“, – sakė respublikonų senatorius Lindsey Grahamas.

Vyriausybės agentūrų uždarymą nulėmė prezidento Baracko Obamos ir grupės respublikonų konfliktas dėl biudžeto išlaidų spalio 1-ąją prasidėjusiems fiskaliniams metams ir pasiūlymų sumažinti finansavimą istorinei šalies sveikatos apsaugos sistemos pertvarkai, laikomai iki šiol didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu.

Kongresas taip pat buvo nustūmęs šalį prie nemokumo ribos, sukeldamas grėsmę Iždo departamento įgaliojimams toliau skolintis pinigus, reikalingus šalies sąskaitoms apmokėti.

Įnirtingos partijų rietenos baigėsi trečiadienį, o Atstovų Rūmų bei Senato narių grupė iki gruodžio 13 dienos turi parengti išlaidų susitarimą, kad būtų išvengta naujo vyriausybės institucijų uždarymo ir galimo nemokumo 2014 metų pradžioje.

„Laimėtojų tikrai nėra, – sakė demokratų senatorius Markas Warneris. – Turiu omenyje, kad mūsų šalis patyrė ekonominį smūgį“.

Visuomenė pasikartojimo netoleruos, sakė respublikonų senatorius Johnas McCainas.

„Esu labai tikras, kad Amerikos žmonės neparems dar vieno šios katastrofos pasikartojimo“, – pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.