Prancūzijos žiniasklaida: JAV šnipinėjo Prancūzijos diplomatus

Prancūzijos laikraštis "Le Monde" teigia, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) šnipinėjo Prancūzijos diplomatus Vašingtone ir Jungtinėse Tautose (JT), informuoja BBC.

NSA galimai šnipinėjo Prancūzijos diplomatus Vašingtone ir Jungtinėse Tautose.<br>123rf asociatyvi nuotr.
NSA galimai šnipinėjo Prancūzijos diplomatus Vašingtone ir Jungtinėse Tautose.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2013, 9:28 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:38 PM

"Le Monde" straipsnyje rašoma apie NSA sekimo programą "Genie", pagal kurią nuotoliniu būdu į užsienyje esančius kompiuterius, buvo siunčiamos šnipinėjančios programos. Teigiama, kad šios programos buvo nusiųstos ir į kompiuterius Prancūzijos ambasadoje Vašingtone ir Prancūzijos delegacijose JT.

Straipsnyje teigiama, kad 2011 metais JAV skyrė 654 mln. dolerių kompiuterinėms šnipinėjimo programoms.

Manoma, kad tais metais šiomis programomis buvo užkrėsta dešimtys tūkstančių kompiuterių. 2010 metų dokumente teigiama, kad iš kompiuterių pavogta informacija buvo naudojama tam, kad JAV iš anksto - prieš JT balsavimą dėl naujų sankcijų Iranui - žinotų, kokios kitų JT Saugumo Tarybos narių pozicijos ir kaip jos balsuos vienu ar kitu klausimu. "Le Monde" rašo, kad NSA Prancūzijoje nuo 2012 gruodžio 10 d. iki 2013 sausio 8 d. sekė 70,3 mln. telefono skambučių.

Dėl šių teiginių Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as telefonu kalbėjo su JAV prezidentu Baracku Obama. F.Hollande'as sakė, kad tokie veiksmai "tarp draugų ir sąjungininkų yra nepriimtini". B. Obama pripažino, kad ši informacija kelia pagrįstų klausimų.

"Le Monde" informaciją gavo iš dokumentų, kuriuos žurnalistams perdavė buvęs NSA darbuotojas Edwardas Snowdenas. JAV nori jį teisti dėl šnipinėjimo. Šiuo metu E.Snowdenas yra Rusijoje, kuri metams suteikė jam prieglobstį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.