Prancūzijos laikraščio pareiškimai dėl šnipinėjimo - netikslūs?

JAV žvalgybos vadovas

Amerikiečių ir prancūzų santykius temdo šnipinėjimo šešėlis.<br>AP nuotr.
Amerikiečių ir prancūzų santykius temdo šnipinėjimo šešėlis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 23, 2013, 9:01 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:30 PM

Nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis sakė, kad pareiškimai, esą JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) surinko per 70 mln. „JAV piliečių telefoninių pokalbių duomenų įrašų“, yra klaidingi.

„Nors neketiname diskutuoti apie mūsų veiklos detales, ne kartą leidome suprasti, kad Jungtinės Valstijos renka žvalgybos informaciją, kokią renka visos valstybės, – sakoma J.Clapperio pranešime. – JAV renka duomenis, kad apsaugotų šalį, jos interesus ir, be kita ko, savo sąjungininkus – nuo terorizmo ir masinio naikinimo ginklų platinimo.“

Cituodamas dokumentus, gautus iš buvusio JAV žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno, „Le Monde“ pirmadienį paskelbė, jog NSA įrašė 70,3 mln. pokalbių telefonu Prancūzijoje per 30 dienų laikotarpį – nuo 2012 metų gruodžio 10-osios iki 2013 metų sausio 8-osios.

Laikraštis nurodė, kad jo gauti dokumentai suteikia pagrindą prielaidai, jog NSA yra nusitaikiusi ne vien į terorizmu įtariamus žmones, bet ir į įtakingus žmones verslo pasaulyje arba politikoje.

Antradienį „Le Monde“ paskelbė naują straipsnį, kuriama pateikiama detalių apie JAV vykdomą Prancūzijos ambasadų šnipinėjimą visame pasaulyje.

Kalbėdamasis telefonu su JAV prezidentu Baracku Obama, Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as išsakė „gilų nepritarimą“ tokiai veiklai. Kaip praneša jo biuras, prezidentas pareiškė, jog tokie veiksmai „nepriimtini tarp draugų ir sąjungininkų“.

Tuo tarpu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas per pusryčius Paryžiuje susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry pareikalavo išsamiai paaiškinti tuos pareiškimus.

J.Clapperis savo trumpame pranešime siekę išsklaidyti įtampą, pabrėždamas, kad Vašingtoną ir Paryžių sieja glaudūs ryšiai.

„Jungtinės Valstijos vertina mūsų ilgalaikę draugystę ir sąjungą su Prancūzija, ir mes toliau bendradarbiausime saugumo bei žvalgybos srityse, žengdami į priekį“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.