Argentinos prezidentės partijos pozicijos susilpnėjo

Argentinos prezidentė

Argentinos prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner savo kadencijos paskutinį etapą pradeda silpnesnėse pozicijose.<br>AP nuotr.
Argentinos prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner savo kadencijos paskutinį etapą pradeda silpnesnėse pozicijose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2013, 2:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:07 PM

Oficialūs rezultatai rodo, kad C.Fernandez de Kirchner vadovaujamas peronistų partijos sparnas pralaimėjo Buenos Airių provincijoje, kurioje gyvena 40 proc. iš daugiau nei 30 mln. šalies rinkėjų, taip pat didžiuosiuose miestuose, įskaitant federacijos sostinę, Kordobą, Santa Fė ir Mendosą.

Tačiau jos frakcija „Frontas už pergalę“, vertinant šalies mastu, surinko apie trečdalį balsų ir pritraukė pakankamai šalininkų, kad išlaikytų daugumą iš dvejų rūmų sudarytame Kongrese.

Kita vertus, patirta nesėkmė žlugdo bet kokias užsitikrinti dviejų trečdalių daugumą, suteikiančią galimybę pakeisti konstituciją ir sudaryti sąlygas C.Fernandez de Kichner siekti trečiosios kadencijos, ko ji anksčiau tikėjosi.

Per šį balsavimą buvo renkami pusė žemųjų Kongreso rūmų narių ir trečdalis senatorių.

Sekmadienį vykę rinkimai buvo sėkmingiausi 41 metų opozicijos lyderiui Sergio Massai, kuris veikiausiai taps pagrindiniu pretendentu laimėti prezidento rinkimus 2015-aisiais.

Peronisto S.Massos, kuris vadovavo C.Fernandez de Kirchner vyriausybei 2008–2009 metais, bet vėliau nutraukė bendradarbiavimą su prezidente, frakcijos atstovai surinko 44 proc. balsų Buenos Airių regione, sutriuškindami valdančiosios partijos kandidatus.

S.Massa žadėjo imtis griežtai kovoti su nusikalstamumu, naudodamasis patirtimi, sukaupta dirbant meru Tigrės mieste, kurio gatvėse jis įrengė šimtus apsaugos kamerų. Šis politikas taip pat pasirodė su buvusiu Niujorko meru Rudolphu Giuliani, pasisakančiu už policijos „nulinę toleranciją“ nusikaltėlių atžvilgiu.

Prieštaringai vertinamos C.Fernandez de Kirchner populiarumas pastaraisiais mėnesiais nusmuko, nors manyta, kad prezidentė gali sulaukti visuomenės užuojautos dėl jos pablogėjusios sveikatos.

Jos vyriausias sūnus Maximo sakė naujienų agentūrai AFP, kad C.Fernandez de Kirchner sekmadienį jautėsi „gerai ir buvo gerai nusiteikusi“ po anksčiau šį mėnesį atliktos operacijos, per kurią buvo pašalintas smegenų dangaluose susidaręs kraujo krešulys.

Tačiau prezidentė pakankamai gerai jautėsi, kad atsiduotų savo balsą, nors toliau ilsisi ir gydosi savo oficialiojoje rezidencijoje Buenos Airėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.