Audra talžė Daniją ir Švediją, žuvo 14 žmonių (papildyta)

Vakarų Europoje siaučianti audra pirmadienio popietę užgriuvo Daniją, o vakare pasiekė ir Švediją. Naujienų agentūra „Reuters" skelbia, kad gamtos stichija Danijoje pareikalavo gyvybės - sugriuvus sienai žuvo vyras. Taip pat sužeista moteris. Audra įsismarkavo Skandinavijoje - Švediją merkė smarkus lietus, o 38 metrus per sekundę siekiantys vėjo gūsiai vartė medžius, elektros stulpus, sutrikdė traukinių eismą. Iš viso be elektros liko 50 tūkstančių švedų.

Audra kliudė ir Nyderlandus.<br>AP nuotr.
Audra kliudė ir Nyderlandus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2013, 6:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:52 PM

Iš viso jau parą vakarinėje ir šiaurinėje Europos dalyje siaučianti audra nusinešė 14 žmonių gyvybes. Daugumą aukų užmušė virstantys medžiai.

Sostinėje kaukė sirenos

Danijos sostinėje Kopenhagoje gyvenančios lietuvės pasakojo, kad stiprus vėjas nešiojo lapus, šiukšles, vertė nuo dviračių.

„Ką tik nulipau nuo dviračio, mieste kaukia daugybė pagalbos tarnybų automobilių sirenų, skraido dėžės, daiktai, griūna dviračiai, nuo renovuojamų namų vėjas plėšia polietileną, visokią apsaugą. Neįmanoma važiuoti dviračiu, nes vėjas nuo jo verčia“, - pasakojo Kopenhagoje studijuojanti Jūratė Važgauskaitė.

Kita Danijos sostinėje studijuojanti lietuvė Monika Silkartaitė pasakojo, kad audrai dar beprasidedant per dvidešimt minučių vėjas nuo medžių nuplėšė lapus.

„Per langą matau, kad dar žmonės bando minti dviračiais, bet jiems jau labai sunkiai sekasi. Neseniai kalbėjausi su kaimynu, kuris skambino savo Jutlandijos pusiasalyje gyvenančiai mamai, tai ji pasakojo, kad „baisu, kas darosi, vėjas viską varto“, - sakė M. Silkartaitė.

Studentė iš Lietuvos pasakojo, kad nuo sekmadienio vakaro Danijos žiniasklaidoje yra labai daug informacijos apie audrą.

„Nuo vakaro visi naujienų portalai apie audrą tik ir rašė. Žmonės yra susirūpinę. Pranešama, kad tai yra didžiausia audra per 11 metų, o visi prisimena seną audrą, kuri labai nusiaubė Daniją“, - sakė M.Silkartaitė.

J.Važgauskaitė pasakojo, kad Kopenhagoje saugodami savo turtą visi prekeiviai susinešė daiktus į vidų, pasislėpė ir gėlių prekeiviai.

„Danijos naujienų portalai skelbia, kad siaučiant audrai keliose vietose yra sustabdytas traukinių eismas, nevažiuoja ir priemiestiniai traukiniai, kurie yra pagrindinė viešojo transporto priemonė tarp Kopenhagos ir jos priemiesčių. Danguje skraido stogų čerpės, smulkūs daiktai. Uždarytas eismas aplink kapines, didžiuosius parkus, nes baiminamasi virstančių medžių“, - pasakojo M.Silkartaitė.

Stiprūs vėjai pirmadienį siautė ir pietinėje Didžiosios Britanijos dalyje, Nyderlanduose, dalyje Prancūzijos. Pranešama apie keturias žūtis, rašo portalas „The Weather Channel“.

Vokietijoje audra nusinešė šešių žmonių gyvybes

Vokietijoje audros vėjo stiprumas pasekė iki 162 km/h. Daugiausiai žalos padaryta šalies šiaurėje. Vokietijoje žuvo septyni žmonės.

Blogi orai iš dalies paralyžiavo geležinkelio eismą VFR šiaurėje. Koncernas „Deutsche Bahn” nusprendė visiškai sustabdyti regioninės reikšmės traukinius Šlėzvigo-Holšteino federalinėje žemėje. Smarkiai vėlavo sąstatai iš Berlyno į Hanoverį ir Hamburgą.

Hamburgo oro uoste apie 1,3 tūkstančio keleivių buvo priversti laukti skrydžio lėktuvuose. Lainerių kapitonai nusprendė neatidaryti liukų ir neišleisti žmonių, kadangi stiprus vėjas kėlė grėsmę jų saugumui, pranešė oro uosto atstovai. Daug skrydžių buvo atšaukta. Tikslus jų skaičius kol kas nepateikiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.