B.Obama nežinojo, kad A.Merkel sekama

Vašingtonas teigia, kad JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) vadovas nekalbėjo su prezidentu Baracku Obama apie tariamą Vokietijos kanclerės Angelos Merkel telefono skambučių klausymąsi, praneša BBC.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad JAV nuo 2002 metų klausėsi A.Merkel telefono ir kad B.Obama apie tai buvo informuotas 2010 metais.<br>AP nuotr.
Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad JAV nuo 2002 metų klausėsi A.Merkel telefono ir kad B.Obama apie tai buvo informuotas 2010 metais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2013, 7:55 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:31 PM

NSA atstovė sakė, kad agentūros vadovas Keithas Alexanderis niekuomet neaptarė tariamų operacijų, susijusių su A.Merkel.

Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad JAV nuo 2002 metų klausėsi A.Merkel telefono ir kad B.Obama apie tai buvo informuotas 2010 metais. Jis neva operacijos nenutraukė, bet norėjo žinoti viską apie A.Merkel, nes ja nepasitiki. NSA šiuos pranešimus paneigė. Atstovė sakė, kad agentūros vadovas su prezidentu apie tariamą operaciją nekalbėjo nei 2010, nei kuriais nors kitais metais. Iš NSA pranešimo neaišku, ar B.Obama apie operaciją galėjo būti informuotas kitais būdais.

Vokietijos laikraštis "Der Spiegel", remdamasis nutekintais dokumentais, teigia, kad JAV telefono skambučių pasiklausymo centras buvo įrengtas JAV ambasadoje Berlyne. Jei tai tiesa, tai prieštarauja Vokietijos įstatymams. Be to, laikraštyje rašoma, kad tokius pasiklausimo centrus JAV turėjo dar 80 pasaulio vietų.

"Der Spiegel" duomenimis, JAV pradėjo tikrinti A.Merkel mobiliuosius telefonus nuo 2002 metų - dar iki jai tampant kanclere. A.Merkel buvo išrinkta šalies kanclere 2005 metais. Tačiau ir 2013 metais jos numeris buvo vis dar įtrauktas į sąrašą, tvirtina Vokietijos žurnalas.

Remdamiesi slaptaisiais dokumentais, "Spiegel" žurnalistai pranešė, kad A.Merkel telefono numeris vis dar buvo įtrauktas į stebėjimo sąrašą, likus kelioms savaitėms iki JAV prezidento vizito į Vokietiją šių metų birželį. A.Merkel telefono sekimo pobūdis nėra žinomas. Gali būti, kad buvo klausomasi jos pokalbių, arba buvo stebimi ir vertinami jos kontaktai.

A.Merkel praeitą trečiadienį dėl kaltinimų šnipinėjimu telefonu kalbėjosi su B.Obama. Jis atsiprašė ir teigė apie operaciją nežinojęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.